2015. október 6., kedd

Tökbél leves

Ezt a receptet egy újságban találtam hónapokkal ezelőtt, de eddig még nem jutottam el odáig, hogy el is készítsem. Ma a tettek mezejére léptem, és pillanatok alatt nagyon finom étel került az asztalra. 

Első hallásra kicsit ijesztő lehet a neve, de tényleg nagyon finom. 🙂

Azért nevezik tökbél levesnek, mert a tök kivájt belsejét használják fel hozzá, ami normál esetben a szemetesben landolna. Itt viszont ez az ételünk főszereplője!

Nem érezni rajta az "echte" tök ízt, de fantasztikusan beízesíti a levest. Leginkább egy húslevesre emlékeztet az íze. Így aki nincs oda a tökért, annak is jó szívvel ajánlom. 

Szóval tökrajongók és tökgyűlölők főzésre fel! 🙂


Tökbél leves

Hozzávalók:

  • 1 nagy főzőtök kikapart belseje a magokkal együtt
  • 1 db póréhagyma (csak a fehér része)
  • 250 g sárgarépa
  • 200 g zellergumó
  • 200 g zöldborsó
  • 2 ek só
  • fél mk bors
  • 1 mk őrölt kömény
  • 2 ek olíva olaj
  • 2 liter víz
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 marék cérnametélt, vagy bármilyen apró tészta amit szeretünk

Elkészítés:

A tök belsejét a magokkal együtt egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a póréhagymát, a sót, a borsot és az őrölt köményt. Felöntjük 2 liter vízzel, majd kb. 1 óra alatt puhára főzzük.


Amíg a tökbél puhul, egy serpenyőben felhevítjük az olíva olajat, majd megpirítjuk rajta a darabolt zöldségeket és a borsót, pici só és bors hozzáadásával.


Ha a tökbél megfőtt, leszűrjük a levét. A lébe tesszük a csokor petrezselymet, az átpirított zöldségeket, majd puhára főzzük. A tökbélre nincs tovább szükségünk, ki lehet dobni.


Ha minden puha, beletesszük a tésztát és azt is megfőzzük benne.

Ha valaki nem szereti, hogy a tészta idővel megdagad a levesben, az főzze meg külön, és mindig tálalásnál kínálja a leveshez. Én imádom, ha egy levesben megáll a kanál. 🙂

2 megjegyzés:

  1. Köszi ez fantasztikus finom leves az unokáim vegánok tetszett nekik

    VálaszTörlés