2015. október 4., vasárnap

Tejszínes-mustáros tarja

Ez az étel is drága nagymamám egyik receptje alapján készült, bár akárhogy is erőlködök, a közelébe sincs az ő főztjének. Sajnos az eredeti recept nincs meg, azt csak a Mami tudta, de én lelkesen próbálkozok, hogy az eredeti ízvilág közelébe férkőzzem. 🙂

Tejszínes-mustáros tarja

Hozzávalók:
  • 1 kg sertés tarja
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 15 szem egész fekete bors
  • 2 ek só
  • 250 ml főzőtejszín
  • 200 g tejföl
  • 5 tk mustár
  • 5 ek liszt

Elkészítés:

A tarját egyben egy fazékba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. 

Beletesszük a sót, a hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és a borsot. Én kuktában főztem, kb. másfél óra kellett neki. Ha előző este főzzük meg, és éjszaka hagyjuk a főzőlében kihűlni, akkor könnyebben tudjuk másnap szeletelni.

A megfőtt húst felszeleteljük, ha teljesen kihűlt, majd elkészítjük a szószt.
A hús főzővizét leszűrjük, majd egy edényben felforraljuk.

Egy tálban csomómentesre keverjük a tejfölt, a tejszínt, a mustárt és a lisztet. Adunk hozzá a meleg főzőléből, majd az egészhez hozzáöntjük. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a mártás. 

Ezután beletesszük a hússzeleteket, és lekapcsoljuk alatta a tüzet. Kb. Fél órát állni hagyjuk benne, majd tésztával, burgonya gombóccal, vagy tapicskával (burgonya pogácsa) tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése