Ez
az étel is drága nagymamám egyik receptje alapján készült, bár
akárhogy is erőlködök, a közelébe sincs az ő főztjének.
Sajnos az eredeti recept nincs meg, azt csak a Mami tudta, de én
lelkesen próbálkozok, hogy az eredeti ízvilág közelébe
férkőzzem. 🙂
Tejszínes-mustáros tarja |
Hozzávalók:
- 1 kg sertés tarja
- 1 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 15 szem egész fekete bors
- 2 ek só
- 250 ml főzőtejszín
- 200 g tejföl
- 5 tk mustár
- 5 ek liszt
Elkészítés:
A
tarját egyben egy fazékba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel,
hogy épphogy ellepje.
Beletesszük a sót, a hagymát, a fokhagyma
gerezdeket, a babérlevelet és a borsot. Én kuktában főztem, kb. másfél óra kellett neki. Ha előző este főzzük meg, és
éjszaka hagyjuk a főzőlében kihűlni, akkor könnyebben tudjuk
másnap szeletelni.
A
megfőtt húst felszeleteljük, ha teljesen kihűlt, majd elkészítjük
a szószt.
A
hús főzővizét leszűrjük, majd egy edényben felforraljuk.
Egy
tálban csomómentesre keverjük a tejfölt, a tejszínt, a mustárt
és a lisztet. Adunk hozzá a meleg főzőléből, majd az egészhez
hozzáöntjük. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk, amíg be
nem sűrűsödik a mártás.
Ezután beletesszük a hússzeleteket,
és lekapcsoljuk alatta a tüzet. Kb. Fél órát állni hagyjuk
benne, majd tésztával, burgonya gombóccal, vagy tapicskával (burgonya pogácsa) tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése