2021. augusztus 21., szombat

Puncs szelet

Ezt a sütit most készítettem életemben először, egy szülinap alkalmából. Rengeteg receptet megnéztem, sokat olvastam utána. Aztán úgy döntöttem, hogy megyek a fejem után és majdcsak lesz belőle valami. 

Először akkor vert le a víz, amikor megláttam, hogy kevés lesz a piskóta a töltelékhez,  úgyhogy sütöttem még pluszban. (Így már pont elég volt. 🙂)

Másodszor akkor lettem rosszul, amikor észrevettem, hogy még mindig kevés lesz. (Nem lett kevés. 🙂)

Harmadszorra pedig, a tetejére való rózsaszín máz nem akart megkötni. (Nyilván nem, mivel elsőre kevés ideig forraltam, de aztán tökéletes lett. 😁)

🤣🤣🤣

Szóval kalandos napon vagyok túl, de a végeredmény mindenért kárpótol. 🙂 

Semmi ok az aggodalomra! Ha szeretnétek elkészíteni ezt a sütit, nektek már nem kell aggódni sem a mennyiségeken, sem az elkészítés folyamatán. Minden tesztelve lett és az alábbi recept már a tökéletes mennyiségeket mutatja.

Szóval sütésre fel! 🙂

Puncs szelet



Hozzávalók:


Az alsó és felső piskótához:

     • 6 db tojás 

     • 1 csipet só 

     • 250 g kristálycukor 

     • 200 g liszt

     • 1 csomag sütőpor 

     • 2 ek tejföl 

A töltelékbe való piskótához:

     • 7 db tojás 

     • 1 csipet só 

     • 290 g kristálycukor 

     • 235 g liszt 

     • 1 csomag sütőpor 

     • 3 ek tejföl 

A töltelékhez:

     • 300 g barack lekvár 

     • 1,5 ek kakaópor 

     • 1 citrom reszelt héja 

A sziruphoz:

     • 150 ml víz  

     • 50 g kristálycukor 

     • 1 fiola rumaroma 

A kenéshez:

     • 200 g baracklekvár 

A mázhoz:

     • 500 g kristálycukor 

     • 260 ml víz 

     • 2 mk 20%-os ecet (nálam 1,5 mk 25%-os)

     • 1-2 csepp rózsaszín ételfesték 

Elkészítés:

A lapokhoz való piskótát készítjük el először. 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük. 

Egy másik edényben habosra verjük a tojások sárgáját a cukorral. 
Hozzáadjuk a tejfölt, a sütőport és a lisztet. Alaposan összekeverjük. 

A lisztes masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét. 

Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd belesimítjuk a tésztát. 
A tepsim mérete: 35 x 23 x 7 cm-es 

Előmelegített sütőben 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

A töltelékbe való piskótát szintén a fentiekben leírt módon készítjük el, annyi különbséggel, hogy kb. 5 perccel tovább sütjük. Itt is végezzünk tűpróbát!

Amikor kihűltek a piskóták, a lapokhoz sütöttet lapjával két felé vágjuk. Így megkapjuk a sütink alját és tetejét. 
A töltelékhez való piskótát egy tálba morzsoljuk.


Megszórjuk kakaóporral, bele reszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a baracklekvárt. 
A szirup hozzávalóit felforraljuk, majd a töltelékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. 


Az egyik lapot a tepsibe tesszük, majd megkenjük baracklekvárral.
A tészta lapra tesszük a tölteléket, szépen elegyengetjük. 


A másik lapot megkenjük lekvárral, és a lekváros oldalával lefelé rátesszük a töltelékre.


A sütire nehezéket teszünk. Én először letakartam a süti tetejét egy sütőpapírral. Egy, a tepsi méretével megegyező nagyságú könyvet tettem a tetejére és rá raktam 2 csomag lisztet.


Egy éjszakára, de legalább 6-7 órára így hagyjuk.

A mázhoz egy edényben felforraljuk a hozzávalókat, majd 20-25 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk.


Levesszük az edényt a tűzről, és a cukormázat egy tiszta tálba öntjük. 


Kb. 20 percig kevergetjük egy habverő segítségével, amíg a folyadék ki nem fehéredik és be nem sűrűsödik annyira, hogy ne folyjon le a sütinkről.


Amikor elértük a kellő állagot, hozzá keverjük az ételfestéket. 


A mázat a süti tetejére öntjük. Ne használjunk spatulát, vagy kanalat az elkenéshez! Inkább a tepsit mozgatva egyengessük el a mázat, mert így szebb lesz a felülete. 


Az elkészült süteményt 1-2 órára hűtőbe tesszük, aztán egy éles késsel szeletelhetjük is. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése