Ezt a receptet egy újságban találtam hónapokkal ezelőtt, de eddig még nem jutottam el odáig, hogy el is készítsem. Ma a tettek mezejére léptem, és pillanatok alatt nagyon finom étel került az asztalra.
Első hallásra kicsit ijesztő lehet a neve, de tényleg nagyon finom. 🙂
Azért nevezik tökbél levesnek, mert a tök kivájt belsejét használják fel hozzá, ami normál esetben a szemetesben landolna. Itt viszont ez az ételünk főszereplője!
Nem érezni rajta az "echte" tök ízt, de fantasztikusan beízesíti a levest. Leginkább egy húslevesre emlékeztet az íze. Így aki nincs oda a tökért, annak is jó szívvel ajánlom.
Szóval tökrajongók és tökgyűlölők főzésre fel! 🙂
Tökbél leves |
Hozzávalók:
- 1 nagy főzőtök kikapart belseje a magokkal együtt
- 1 db póréhagyma (csak a fehér része)
- 250 g sárgarépa
- 200 g zellergumó
- 200 g zöldborsó
- 2 ek só
- fél mk bors
- 1 mk őrölt kömény
- 2 ek olíva olaj
- 2 liter víz
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 2 marék cérnametélt, vagy bármilyen apró tészta amit szeretünk
Elkészítés:
A
tök belsejét a magokkal együtt egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk
a póréhagymát, a sót, a borsot és az őrölt köményt.
Felöntjük 2 liter vízzel, majd kb. 1 óra alatt puhára főzzük.
Amíg
a tökbél puhul, egy serpenyőben felhevítjük az olíva olajat,
majd megpirítjuk rajta a darabolt zöldségeket és a borsót, pici
só és bors hozzáadásával.
Ha
a tökbél megfőtt, leszűrjük a levét. A lébe tesszük a csokor
petrezselymet, az átpirított zöldségeket, majd puhára főzzük.
A tökbélre nincs tovább szükségünk, ki lehet dobni.
Ha
minden puha, beletesszük a tésztát és azt is megfőzzük benne.
Ha
valaki nem szereti, hogy a tészta idővel megdagad a levesben, az
főzze meg külön, és mindig tálalásnál kínálja a leveshez. Én
imádom, ha egy levesben megáll a kanál. 🙂
Köszi ez fantasztikus finom leves az unokáim vegánok tetszett nekik
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlett.
Törlés