Ha valami igazán finom sós nassolni valóra vágyik a család, akkor ez a pogácsa recept mindig előkerül.
Évek óta sütöm már, még soha nem okozott csalódást.
Az alap recept Anyukám egyik régi kolléganőjétől származik, amiért a mai napig hálás vagyok. 🙂
Az évek során a recept apró finomításokon ment keresztül, és mára már mondhatom, hogy megszületett a tökéletes verzió. Aki szereti a finom, omlós pogácsát, az feltétlenül próbálja ki! 🙂
Sajtos pogácsa |
Hozzávalók:
A
tésztához:
- 600 g finomliszt
- 3 kisebb főtt burgonya összetörve
- 100 ml tej
- 42 g élesztő
- 150 ml tejföl
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 2 tojássárga
- 200 g puha vaj
A
hajtogatáshoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 150 g reszelt sajt
A
tetejére:
- a megmaradt tojásfehérje (nem kell mind)
- 100 g reszelt sajt
Elkészítés:
A
lisztet beleszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a sót, a
cukrot és az összetört burgonyát (nem baj ha még nem hűlt ki).
A
keverőgép üstjébe tesszük a tejfölt, a tojássárgáját és a
vajat. Ráöntjük a lisztes keveréket, egy kis mélyedésbe
morzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet.
A
dagasztó géppel alaposan kikeverjük, majd meleg helyen 1 óra
alatt a duplájára kelesztjük. Én a sütőbe szoktam betenni kb
25-30 fokra.
Amikor
megkelt, lisztezett felületen kb 2 cm vastagra kinyújtjuk,
megkenjük az olvasztott vaj felével, majd megszórjuk a reszelt
sajt felével. Ezután hajtogatjuk.
A
tészta felső egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy alul egyharmad
rész tészta kimaradjon. Az alsó még szabadon lévő egyharmad
rész tésztát fölfelé ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre.
Ezután balról jobbra félbe hajtjuk. Konyharuhával
letakarva 20 percig pihentetjük.
Ezután
újra kinyújtjuk, vajazzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Újra hajtogatjuk, majd letakarva még 20 percig pihentetjük.
Ujjnyi
vastagra kinyújtjuk, majd a tetejét egy éles késsel berácsozzuk.
Megkenjük a tojás fehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, majd
kockára vágjuk. Természetesen lehet pogácsaszaggatót is
használni, de én most kicsit siettem, és nem volt időm újra
gyúrni és szaggatni. (meg kedvem se 🙂)
A
pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és
légkeveréses sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Hideg
kakaóval valami isteni! 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése