2021. március 13., szombat

Disznósajt házilag

 Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni a házi disznósajt elkészítését, de mindig visszatartott, hogy nálunk nagyon nehéz sertés fejet kapni. Itt Németországban ilyesmit nem esznek az emberek. 

A napokban viszont elém került egy cikk a neten, hogy nyugodtan lehet sertés csülökből is disznósajtot készíteni, ugyanúgy disznó nyelvvel és szívvel. Csülköt itt mindig lehet kapni, nyelvet és szívet szerencsére találtam egy nagy szupermarketben, így már semmi sem állhatott az utamba! 🙂

Ez a recept a saját ízlésemre van formálva, aki gondolja, más fűszereket is tehet bele. 

Disznósajt házilag 


Hozzávalók:

A húsok főzéséhez:

     • 1500 g sertés csülök 

     • 1 db sertés szív 

     • 1 db sertés nyelv

     • 4 gerezd fokhagyma egészben 

     • 10-12 szem feketebors 

     • 1,5 evőkanál só 

A disznósajt összeállításához:

     • 4 gerezd zúzott fokhagyma 

     • 1 tk majoránna

     • 1,5 tk pirospaprika 

     • 200 ml főzőlé

     • 1/2 mk őrölt fekete bors 

     • 1 tk folyékony füst (elhagyható)

Elkészítés:

Egy nagy fazékba tesszük a csülköt, a szívet és a nyelvet, majd öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Én a csülköt 3 nagyobb darabra vágtam. 

Sózzuk, hozzáadjuk a 4 darab fokhagymát és a szemes borsot. 

Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul.

Ha elkészült, lefejtjük a csülköt a csontról, majd a szívvel és a nyelvvel együtt feldaraboljuk.

Egy tálkába tesszük a zúzott fokhagymát, a majoránnát, a pirospaprikát, a borsot, a folyékony füstöt és a 200 ml főzőlevet, majd összekeverjük. 
Ráöntjük a húsokat, szépen átforgatjuk benne. Ha szükséges, nyugodtan sózhatjuk még. 




Egy műanyag felvágottas tasakba tesszük az egészet és szorosan bekötjük a végét. Én ezután egy püspökkenyér formába fektettem, majd lesúlyoztam. Egy literes flakont tele töltöttem vízzel és egy másik formába tettem. Ezt használtam súlynak. 



6-7 órára a súlyokkal együtt hűtőbe tesszük, bár én egy egész éjszakára békén hagytam.

A pihentetés után szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése