2023. február 12., vasárnap

Vaníliás-mazsolás csiga

Az én drága kislányom kedvéért készült ez a finomság, mégpedig azért, mert mindenképpen szeretett volna segédkezni a sütésnél. 

Így a ma délutáni elfoglaltságunk is megvolt, és sikerült egy kivételesen finom uzsonnát összehozni. 🙂 

A csiguszok finom puhák lettek, csak úgy etették magukat. 

Aki szereti a kelt tésztás sütiket, az mindenképp próbálja ki! A siker garantált. 🙂


Vaníliás-mazsolás csiga

Hozzávalók:

A tésztához:

     • 250 ml langyos tej

     • 3-4 ek kristálycukor 

     • 1 csomag instant élesztő 

     • 400-450 g liszt (Azért nem írok pontos mennyiséget, mert nagyban függ a liszt fajtájától, hogy mennyire lesz szükség belőle.)

     • 1 csipet só 

     • 80 ml étolaj 

A töltelékhez:

     • 550 ml tej

     • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

     • ízlés szerint kristálycukor (picit lehet édesebb)

     • 1-2 marék mazsola 

A kenéshez:

     • 1 db tojás 

A díszítéshez:

     • 1-2 tk porcukor 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a robotgép üstjébe tesszük és elkezdjük dagasztani. 
Ha 5-8 perc dagasztás után ragacsosnak találjuk a tésztát, akkor tegyünk még bele lisztet. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kezünkhöz. 

Dagasztás után letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. 

A megkelt tésztát elfelezzük, majd az egyik felét kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. 

Megkenjük a vaníliás krém egyik felével úgy, hogy fölül egy kb. 4-5 cm széles sávot szabadon hagyunk. Amikor feltekerjük a tésztát, ez a szabadon hagyott rész segít a tészta lezárásában.

A feltekert tésztát kb. hüvelykujj vastagságúra szeleteljük, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 
Ha van otthon szilikonos sütőpapír, akkor azt használjuk, mert a simára kicsit leragad. Nekem nyilván nem volt szilikonos (😁), így a sütés végére a puding miatt kicsit leragadtak a csigák. Viszont egy sütő lapáttal simán fel lehetett szedni a papírról.

A tészta másik felét is megtöltjük és felszeleteljük. 

A csigákat vékonyan lekenjük felvert tojással, majd előmelegített 180°C- os sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 

Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése