2023. február 26., vasárnap

Temesvári tokány

Volt egy adag vajbabom a fagyasztóban, amit már egy ideje kerülgettem. Mivel ma semmi ötletem nem volt főzés ügyben, így előkaptam egy adag csirkemell társaságában és megfőztem. 

Tarhonyát készítettem hozzá a kislányom kérésére, úgyhogy hamar meg is lett a vasárnapi ebéd. 😊

Aki szeretné, készítheti másfajta húsból is, nálam a mélyhűtő tartalma volt a mérvadó.


Temesvári tokány 

Hozzávalók:

     • 500 g csirkemell filé 

     • 1 nagyobb fej vöröshagyma 

     • 3-4 gerezd fokhagyma 

     • 2 ek olaj vagy zsír 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • ízlés szerint só, vagy ételízesítő

     • 1/2 mk őrölt feketebors 

     • 1 kisebb paradicsom 

     • 1 kisebb tv paprika 

     • 1/2 mk zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • 500 g vajbab (fagyasztott)

     • 2 ek liszt

     • 250 g tejföl 

Elkészítés:

Az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát elkezdjük dinsztelni a zsiradékon. 

Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. 

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés hideg vízzel. 

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a paradicsompürét. 

A paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk és azt is a húshoz adjuk. 

Beletesszük a babot, és az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi kb. 1-2 ujjnyira ellepi. 

Készre főzzük. 

Egy tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt és a lisztet. 

Lehúzzuk a főzőedényt a tűzről. A pörkölt forró szaftjából is adunk a tejfölös keverékhez, majd a pörköltbe öntjük. 

Az főzőedényt visszatesszük a tűzre és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük amíg az étel be nem sűrűsödik. 

Tetszőleges körettel tálalhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése