Ez a süti egy igazi csemege a puha kakaós tésztájával és a csupa csoki krémjével.
Elkészíthető tortának is, akár szülinapra is tökéletesen megfelel. Felturbózhatjuk tejszínhabbal is, de anélkül is megállja a helyét.
Nálunk most Advent első vasárnapjára készült. 🙂🕯
Hozzávalók:
A piskótához:
• 3 db tojás
• 1 csipet só
• 250 g kristálycukor
• 10 g vaníliás cukor
• 200 g tejföl
• 80 g puha vaj
• 250 g liszt
• 15 g kakaópor
• 1 csomag sütőpor
• 2 ek vaj és 3 ek zsemlemorzsa a sütőforma kikenéséhez
A krémhez:
• 1000 ml tej
• 2 csomag csokoládés pudingpor
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 80 g cukor (vagy ízlés szerint)
• 100 g vaj
• 100 g étcsokoládé
A tetejére:
• 1-2 ek porcukor
Elkészítés:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat.
A fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük.
A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
A cukros keverékhez adjuk a puha vajat és a tejfölt, majd alaposan kikeverjük.
Beletesszük a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd összekeverjük.
Ezután bele forgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Egy sütőformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és bele öntjük a sütimasszát.
Én egy 24x24 cm-es négyszögletű kapcsos sütőformát használtam.
Előmelegített 175-180 °C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A piskótát teljesen kihűtjük.
A krémhez egy edényben tesszük a tejet, hozzáadjuk a pudingport és a cukrot.
Folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és bele keverjük a vajat és a csokit.
A krémet langyosra hűtjük.
A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk.
A legfelső lap lesz a süti alja, amit vissza teszünk a sütő formába vágott felülettel fölfelé. Erre rákenjük a krém felét. Jön a piskóta középső része, majd a krém másik fele.
Ezután rátesszük az utolsó lapot, vágott felülettel lefelé. Így szép egyenletes lesz a süteményünk teteje, mivel a piskóta egyenes alja kerül felülre.
Minimum 4 órára hűtőbe tesszük a sütit dermedni, majd fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral. Aki szeretne, tehet rá tejszínhabot is. Rontani nem fog rajta. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése