2022. november 26., szombat

Pulykanyak pörkölt

 Valószínűleg néhányatoknak nem lesz a kedvence a következő étel, úgyhogy azoktól most eme poszt erejéig elbúcsúzom. 😁

Nálunk a pulykanyak igazán kedvelt étel, bár legtöbbször csak húslevest szoktam belőle készíteni. 

Most viszont, mivel aránylag egy nagyobb mennyiséghez, igen jutányos áron jutottam, pörkölt is készült belőle. 

A pulykanyak pörköltet ugyanúgy készítem, mint más hagyományos pörkölteket. Annyi a különbség, hogy jóval tovább tart az elkészítése, mint mondjuk egy csirkepörköltnek.

Ezt a hosszú főzési időt igyekeztem kiküszöbölni ma. Így újra elővettem a gyorsfőzőmet, amiben 35 perc alatt elkészült az étel, a szokásos 1,5-2 óra helyett. 

Fontos!!! Én most elég vastag pulyka nyakat kaptam, majdnem olyan vastag darabok voltak, mint az alkarom. Tehát a főzési idő a vastagabb darabokra érvényes. Ha vékonyabb pulykanyakat főzünk, annak elég 20-25 perces főzési idő, különben szét fő a hús. 


Pulykanyak pörkölt 


Hozzávalók:

     • 1200 g darabolt pulykanyak

     • 1 ek sertészsír 

     • 3 közepes fej vöröshagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 1 db nagy paradicsom 

     • 1 db tv paprika 

     • 1 db zöldpaprika 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 2 ek házi ételízesítő (vagy só ízlés szerint)

     • 1 mk őrölt feketebors 

     • 2 ek házi paprikakrém (bolti gulyáskrém is jó, de el is hagyható)

     • 500-700 ml víz 

Elkészítés:

Pirítási fokozaton elkezdjük dinsztelni a zsíron a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha nem gyorsfőzőt használunk, akkor ezt egy sima lábasban csináljuk. 

Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikákat és a paradicsomot. Pár perc alatt kissé átsütjük.

Ízlés szerint sózzuk (vagy ételízesítőzzük), borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a paprikakrémet.

Beletesszük a pulykanyak darabokat, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi nagyjából ellepi. Nem kell túlzásba esni, mert akkor nem lesz elég sűrű a pörkölt. (bár ha mégsem sikerül elég sűrűre a szaft, akkor a főzés végén a pörkölthöz adott pár korty, hideg vízben elkevert 1 evőkanálnyi étkezési keményítő megoldja a problémát 😊)

Lezárjuk a gyorsfőzőt és nyomás alatt 35 percig főzzük az ételt. 
Aki lábasban készíti, tehet rá több vizet is, mert a hosszabb főzési idő alatt el fog párologni.

Amikor elkészült, tetszőleges körettel tálalhatjuk. 
Általában nokedlit szoktam készíteni hozzá, de mivel ma gyors főzés volt, így tésztával ettük. Mindenkit megnyugtatok, így is megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése