2022. december 11., vasárnap

Káposzta leves

 Így Karácsony közeledtével nálam mindig elő kerülnek a régi szép emlékek, receptek, ízek. 

Ez a káposzta leves recept is egy ilyen szép emléket idéz bennem, ami Nagymamámhoz köthető. 

Születésemtől fogva nála töltöttük a Szentestét, egyetlen évben sem volt ez másképp, egészen a haláláig... 

December 24.-e délutánján felkerekedtünk és mentünk hozzá. Mikor oda értünk, már csodás illatok lengték be a házat és emlékszem én alig vártam, hogy ehessek a Mama karácsonyi finomságaiból.

A karácsonyi vacsora első fogása mindig a káposzta leves volt, amit apró gyerekként annyira nem is szerettem. Viszont ahogy egyre idősebb lettem, egyre szívesebben ettem meg.

Mára már az egyik kedvenc levesem, amit így a Karácsony előtti hetekben szoktam elkészíteni, mivel a mi karácsonyi menünkbe már nem férne bele. (Na, nem azért, mert nem fogyna el, csak az ünnepekre mindig töltött káposzta készül. 🙂)

Szóval, akinek van kedve egy kis ünnepi hangolódáshoz, és szereti a tartalmas, szívmelengető leveseket, annak jószívvel ajánlom ezt a receptet! A siker garantált lesz. 🙂


Káposzta leves 


Hozzávalók:

     • 2 ek sertészsír 

     • 1-2 ek liszt

     • 2 ek őrölt pirospaprika 

     • 500 g savanyú káposzta 

     • 200 g Cabanossi kolbász (vagy lecsókolbász)

     • 200 g füstölt kolbász 

     • 200 g füstölt sonka 

     • só, bors ízlés szerint 

     • 2-3 babérlevél 

     • 1 marék szárított erdei gomba (elhagyható, viszont csodás ízt ad a levesnek)

Elkészítés:

Egy fazékban felhevítjük a zsírt és hozzáadjuk a lisztet. Világos rántást készítünk. 

Az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Rögtön felöntjük kb fél liternyi hideg vízzel. 

Visszatesszük a tűzre és bele öntjük a káposztát, majd alaposan összekeverjük. 

Bele tesszük a falatnyi darabokra vágott kolbászokat, a füstölt sonkát, a sót, a borsot és a babérlevelet. 

Felöntjük annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi, majd bele keverjük a szárított gombát. 

Kb. 30 perc alatt közepes lángon készre főzzük. 

Friss kenyérrel és egy kis tejföllel isteni! 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése