Így Karácsony közeledtével nálam mindig elő kerülnek a régi szép emlékek, receptek, ízek.
Ez a káposzta leves recept is egy ilyen szép emléket idéz bennem, ami Nagymamámhoz köthető.
Születésemtől fogva nála töltöttük a Szentestét, egyetlen évben sem volt ez másképp, egészen a haláláig...
December 24.-e délutánján felkerekedtünk és mentünk hozzá. Mikor oda értünk, már csodás illatok lengték be a házat és emlékszem én alig vártam, hogy ehessek a Mama karácsonyi finomságaiból.
A karácsonyi vacsora első fogása mindig a káposzta leves volt, amit apró gyerekként annyira nem is szerettem. Viszont ahogy egyre idősebb lettem, egyre szívesebben ettem meg.
Mára már az egyik kedvenc levesem, amit így a Karácsony előtti hetekben szoktam elkészíteni, mivel a mi karácsonyi menünkbe már nem férne bele. (Na, nem azért, mert nem fogyna el, csak az ünnepekre mindig töltött káposzta készül. 🙂)
Szóval, akinek van kedve egy kis ünnepi hangolódáshoz, és szereti a tartalmas, szívmelengető leveseket, annak jószívvel ajánlom ezt a receptet! A siker garantált lesz. 🙂
Elkészítés:
Egy fazékban felhevítjük a zsírt és hozzáadjuk a lisztet. Világos rántást készítünk.
Az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Rögtön felöntjük kb fél liternyi hideg vízzel.
Visszatesszük a tűzre és bele öntjük a káposztát, majd alaposan összekeverjük.
Bele tesszük a falatnyi darabokra vágott kolbászokat, a füstölt sonkát, a sót, a borsot és a babérlevelet.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi, majd bele keverjük a szárított gombát.
Kb. 30 perc alatt közepes lángon készre főzzük.
Friss kenyérrel és egy kis tejföllel isteni! 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése