2022. augusztus 21., vasárnap

Sajtos pogácsa kelesztés nélkül

 Ezt a pogácsa receptet akkor szoktam elővenni, amikor gyorsan valami finom sós rágcsálnivalóra éhezik a család. 

A tésztája kívül ropogós, belül pedig finom puha.

Nem kell attól tartani, hogy nincs kelesztve a tészta! A sütő sütés közben elvégzi ezt a feladatot, szépen feljönnek a pogácsák. 

Sajtos pogácsa kelesztés nélkül 

Hozzávalók: ( kb. 50 db pogácsára)

A tésztához:

     • 425 g liszt

     • 150 g puha vaj

     • 100 g sertészsír 

     • 200 g tejföl 

     • 1 csomag instant élesztő 

     • 125 g reszelt sajt (nálam Gouda, de a Trappista is jó)

     • 2 csapott tk só 

A tetejére:

     • 1 tojás 

     • 125 g reszelt sajt 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. 

Hozzáadjuk a sót és a reszelt sajtot. 

A tejfölben elkeverjük az élesztőt és a lisztes keverékhez adjuk. 

Alaposan összegyúrjuk és lisztezett felületen kb. 0,5 és 1 cm vastagság közöttire nyújtjuk a tésztát. (Nekem most egy kicsit laposabbra sikerült.)


Pogácsa szaggatóval (nálam 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 


Előmelegített 190 °C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, nálam 25 perc kellett neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése