Férjem nagy kedvence ez a sütemény, az ő kedvéért szoktam készíteni.
Eléggé laktató, egy leves után remek második fogás lehet belőle.
A tésztája nem az a légies fajta, inkább kicsit tömörebb, nehezebb. Ettől függetlenül szerintem nagyon finom. 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
• 500 g liszt
• 1 csipet só
• 1 tojás
• 40 g kristálycukor
• 15 g élesztő
• 50 g sertészsír
• 250 ml tej
A túrós réteghez:
• 600 g tehéntúró
• 1 csipet só
• 65 g kristálycukor
• 1 ek búzadara
• 1/2 csomag vaníliás pudingpor
• 1 tojás
• 1/2 csokor apróra vágott kapor
A tepsi kikenéséhez:
• 1 ek sertészsír
A tetejére:
• 100 g tejföl
• 1 tojássárgája
A díszítéshez:
• ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A tej felét langyosra melegítjük, hozzáadunk a tésztába szánt cukorból 1 teáskanálnyit. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, pici sót, a zsírt és a maradék cukrot.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Lágy, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Meleg helyen, kb. 45 percig pihentetjük.
A töltelékhez egy tálba tesszük a túrót és jól áttörjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a búzadarát a vaníliás pudingport, a tojást és az apróra vágott kaprot.
Alaposan kikeverjük.
A megkelt tésztát zsírral kikent formába tesszük és a kezünkkel elegyengetjük. Egy késsel megszúrkáljuk és rásimítjuk a túrót.
A tejfölt kikeverjük a tojássárgával és a túróra kenjük.
Előmelegített 180°C- os sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Amikor elkészült, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése