2022. április 12., kedd

Burgonyás pogácsa

 Ezt a mai pogácsát maradék mentés céljából készítettem, ugyanis maradt a legutóbbi rántott hús mellől egy szép adag krumplipüré. Nem volt szívem kidobni, így egy kis nasiban született újjá.  🙂

Burgonyás pogácsa 

Hozzávalók:

     • 100 ml langyos tej 

     • 40 g élesztő 

     • 1 tk kristálycukor 

     • 700 g liszt

     • 165 g puha vaj

     • 1 tojás 

     • 2 tk só ( lehet kevesebbet is tenni bele, mi ízesebben szeretjük )

     • 385 g sűrű krumplipüré ( vagy tört burgonya )

A pogácsák tetejére:

     • 1 tojás 

     • 100 g reszelt sajt ( én Gouda sajtot használtam)

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást és a krumplipürét. Kissé összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. 

Alaposan kidolgozzuk. Egy lágyabb tésztát kapunk.
Meleg helyen, lefedve 40 percet kelesztjük. 

Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. 

A tészta felületét bevagdossuk egy éles késsel. 


Tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Nálam ez most 6 cm átmérőjű volt.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 

Előmelegített hőlégkeveréses 180°C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő sütő függő, akkor jó a pogácsa, mikor már szép aranybarnára sült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése