2017. január 6., péntek

Gyors bableves

Ezen a héten úgy látszik a gyors főzés lesz a nyerő, mert ma sem szaggattam meg magam túlzottan konyha ügyben. 😊 Mégis olyan jó kis levest sikerült összehozni, hogy még a kis finnyás hercegnő is két pofira kanalazta amikor hazaért az oviból. 😊
Általában nem így készítem a bablevest, de most a gyorsaság jegyében kicsit felgyorsítottam az eseményeket. Igazából azon volt a hangsúly, hogy a bab főzési idejét megspóroljam, ezért került konzerv bab a levesbe. Szerintem így is nagyon finom volt, úgyhogy máskor is így fogom készíteni ha idő szűkében leszek. 😊

Gyors bableves

Hozzávalók:
  • 2 ek zsír
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csipet só
  • 2 csipet bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • 350 g füstölt karaj
  • 3 db babérlevél
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db sárgarépa
  • 1500 ml víz
  • 2 ek ételízesítő (Ízvarázs)
  • 250 g tarkabab (konzerv)
  • 300 g tejföl
  • 1 púpozott ek petrezselyemzöld (fagyasztott)

Elkészítés:

A zsírt felhevítjük egy fazékban, majd üvegeste pirítjuk benne az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. Picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. Amikor megpuhult, felöntöttem egy kis hideg vízzel, és egy botmixerrel összeturmixoltam, hogy ne legyenek később a levesben hagyma darabok. A kislányomat a világból ki lehet kergetni vele, úgyhogy muszáj ezt a lépést is beiktatnom. :) Természetesen akit nem zavarnak a hagyma darabok, ezt a mozzanatot kihagyhatja.


A hagymához adjuk a pirospaprikát, a babérlevelet és a kockára vágott húst. Kb 25-30 percet főzzük.


Amikor nagyjából megpuhult a hús, hozzáadjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt vagy sót. Figyeljünk oda, hogy mennyire sós a füstölt hús! Nekem most nem volt vészesen sós, így ráfért a levesre az ízesítés.

 

Amikor minden megpuhult, beletesszük a babot. Természetesen ez csak a konzerv babra vonatkozik, mert azt már nem kell főzni, így a végén kerül a levesünkbe. Ha száraz babot használunk az teljesen másképp készül. Főzés előtt áztatás, stb. stb. De ez most nem ide tartozik, mert ugye ez a recept egy gyors levesről szól. :)
(Én a bab előtt tettem bele csipetkét is, majd amikor feljött a leves tetejére, akkor tettem bele a babot.)


A végén beletesszük a tejfölt (vagy tejszínt) és a petrezselyem zöldet, majd még egyet forralunk rajta.


2 megjegyzés: