2021. október 11., hétfő

Cukkini lasagne

Hosszú ideje szeretem a lasagne-t, rendszeresen készítem a család nagy örömére. 

Most is közkívánatra ezt a finomságot kellett készítenem, viszont én egy ideje diétázom, így magamnak ki kellett találnom valami alternatív megoldást.

Ezért készült el ez a cukkinivel készült lasagne, amit a diétába is be lehet illeszteni. Ha valaki nagyon komolyan veszi a diétát, a Besamel mártást tejföllel is helyettesítheti. Én most úgy döntöttem, hogy ezúttal belefér, mert ezt az adagot két napra készítettem, s így már nem is olyan sok a Besamel mennyisége. 🙂

Cukkini lasagne

Hozzávalók:

A raguhoz:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 közepes fej vöröshagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 200 g darált pulyka hús (másféle darálthúsból is készíthető)

     • 1/2 tubus zöldséges ízesítésű paradicsompüré (ha nincs, jó a sima is)

     • ízlés szerint só, bors

     • 1 tk morzsolt oregánó 

     • ízlés szerint édesítő (én kb. 1 mk. folyékony édesítőt használtam)

A rétegezéshez:

     • 2 db közepes cukkini

A Besamel mártáshoz:

     • 20 g vaj

     • 2 ek liszt

     • 200 ml forró tej

     • csipet só 

     • csipet bors

     • pici szerecsendió 

A tetejére:

     • 50 g reszelt sajt

Elkészítés:

A raguhoz egy serpenyőben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne sütni a kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. 
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk oregánóval. 

Amikor a hagyma nagyjából átpirult, hozzáadjuk a darált húst. Folyamatosan kevergetve addig sütjük, amíg a hús ki nem fehéredik. 

Beletesszük a paradicsompürét és adunk hozzá 1-2 ek vizet, ha szükséges. Ne vizezzük túl, mert akkor a kész ételünk alatt nagyon sok lesz a nedvesség!

Amikor elkészült a ragunk, pici édesítőt teszünk hozzá. 


A cukkiniket kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd megszórjuk borssal. Én nem sóztam, mert a ragu elég sós volt. 

A cukkini szeletek mindkét oldalát megsütjük egy vékonyan kiolajozott serpenyőben. 


Egy hőálló tálba tesszük egy réteg cukkinit, rá a raguból pár kanállal, újra cukkini, és így tovább amíg tartanak az alapanyagok. 



A tetejére elkészítjük a Besamelt. 
A tejet elkezdjük forralni. 
Egy edényben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan kevergetjük egy habverővel, amíg kap egy kis színt. 
Ezután hozzáadjuk a tejet és alacsony lángon kb. 5 percig kevergetve főzzük. 

Ha valaki szeretné elhagyni a Besamelt, helyettesítheti kb. 100 ml sűrűbb tejföllel. 

Az elkészült mártást eloszlatjuk a lasagne tetején, majd megszórjuk reszelt sajttal. 



200 °C- ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése