Sokféle pogácsát készítettem és ettem már életemben, de ez a sonkás ízlett a leginkább.
A sonka csodás ízt ad neki, ezen felül pedig ott van az ízletes füstölt sajt a tetejére sülve, ami megkoronázza az egészet.
Még másnap is puha, és csak úgy eteti magát. Ha nagyobb családnak készítjük, érdemes dupla adagot sütni. 🙂
Hozzávalók:
• 150 ml langyos tej
• 1 tasak instant élesztő (vagy 20 g friss)
• 1 tk kristálycukor
• 500 g liszt
• 225 g puha vaj
• 1,5 tk só
• 75 ml tejföl
A tésztába:
• 200 g füstölt főtt sonka (vákuumozott)
• pici olaj
A tetejére:
• 1 tojás
• 150 g reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük,majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
A lisztet egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd beleöntjük az élesztős tejet.
Alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 1 órát pihentetjük.
Amíg kel a tészta, a sonkát kis kockára vágjuk, majd egy pici olajon kissé átpirítjuk. Ez azért szükséges, mert így el tudjuk párologtatni a sonkában lévő felesleges nedvességet.
Amikor megkelt a tészta, kb. fél ujjnyira kinyújtjuk. Rá szórjuk a sonkát, és a nyújtófa segítségével finoman belenyomjuk a tésztába.
Ezután a tésztát meghajtogatjuk.
A tészta felső egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy alul egyharmad rész tészta kimaradjon. Az alsó, még szabadon lévő egyharmad rész tésztát fölfelé ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre. Ezután balról jobbra félbe hajtjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
180 °C- ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése