2021. október 24., vasárnap

Sonkás-füstölt sajtos pogácsa

Sokféle pogácsát készítettem és ettem már életemben, de ez a sonkás ízlett a leginkább. 

A sonka csodás ízt ad neki, ezen felül pedig ott van az ízletes füstölt sajt a tetejére sülve, ami megkoronázza az egészet. 

Még másnap is puha, és csak úgy eteti magát. Ha nagyobb családnak készítjük, érdemes dupla adagot sütni. 🙂

Sonkás-füstölt sajtos pogácsa 



Hozzávalók:

     • 150 ml langyos tej 

     • 1 tasak instant élesztő (vagy 20 g friss)

     • 1 tk kristálycukor 

     • 500 g liszt 

     • 225 g puha vaj

     • 1,5 tk só 

     • 75 ml tejföl 

A tésztába:

     • 200 g füstölt főtt sonka (vákuumozott)

     • pici olaj 

A tetejére:

     • 1 tojás 

     • 150 g reszelt füstölt sajt

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük,majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. 

A lisztet egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd beleöntjük az élesztős tejet. 

Alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 1 órát pihentetjük. 

Amíg kel a tészta, a sonkát kis kockára vágjuk, majd egy pici olajon kissé átpirítjuk. Ez azért szükséges, mert így el tudjuk párologtatni a sonkában lévő felesleges nedvességet. 

Amikor megkelt a tészta, kb. fél ujjnyira kinyújtjuk. Rá szórjuk a sonkát, és a nyújtófa segítségével finoman belenyomjuk a tésztába. 


Ezután a tésztát meghajtogatjuk. 
A tészta felső egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy alul egyharmad rész tészta kimaradjon. Az alsó, még szabadon lévő egyharmad rész tésztát fölfelé ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre. Ezután balról jobbra félbe hajtjuk. 

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 



Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. 

180 °C- ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése