2021. augusztus 7., szombat

Pásztortarhonya

 A pásztortarhonya egy igazi magyaros étel, amit leginkább bográcsban szoktak elkészíteni. 

Az igazi profik nagy műgonddal és hozzáértéssel fognak neki, a régi hagyományok és praktikák alkalmazásával. Gondolok itt például az étel "dobálására", ami igazi férfi munka. A bogrács erőteljes lendítésével forgatják az ételt, amíg gyönyörűen le nem pirul. Sőt! ☝ Mindezt 32-szer teszik! Pont annyiszor, ahány lapból áll a magyar kártya. 😀

Az én pásztortarhonyám nem ilyen tekervényes praktikákkal készül. Sőt, mégcsak nem is bográcsban, mert sajna nincs kertünk. Viszont ez is nagyon finom, és igazi családi kedvenc. Aki szereti a magyaros ételeket, és "csak" konyhája van, az mindenképp próbálja ki! 😊

Pásztortarhonya 

Hozzávalók:

     • 50 g füstölt szalonna 

     • 120 g húsos császár szalonna 

     • 250 g száraz tarhonya

     • 2 nagy fej vöröshagyma 

     • 4 gerezd fokhagyma 

     • 1 nagy paradicsom 

     • 1 nagy tv paprika

     • 120 g füstölt kolbász 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 1/2 mk őrölt feketebors 

     • ízlés szerint só 

     • 600 g burgonya

Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőben kiolvasztjuk a kockára vágott kétféle szalonnát, majd hozzáadjuk a tarhonyát és kissé átpirítjuk. 

Az edénybe tesszük az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Üvegesre pirítjuk. 

Beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát, és a karikára vágott kolbászt. Ezekkel is sütjük 1-2 percig.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi kb 1-2 ujjnyira ellepi. 

Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt pirospaprikával. 

Alacsony lángra kapcsoljuk, és addig pároljuk, amíg a tarhonya kb. félig meg nem puhul.

Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Itt ügyeljünk rá, hogy annyi víz legyen rajta, ami kb. félig ellepi a burgonyát. Ha túl gyorsan párolog alatta a folyadék, akkor pótoljuk. 

Közepes lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul és eltűnik alóla a nedvesség nagy része. 

Aki szeretné, le is piríthatja, rontani nem fog rajta. 🙂






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése