A pásztortarhonya egy igazi magyaros étel, amit leginkább bográcsban szoktak elkészíteni.
Az igazi profik nagy műgonddal és hozzáértéssel fognak neki, a régi hagyományok és praktikák alkalmazásával. Gondolok itt például az étel "dobálására", ami igazi férfi munka. A bogrács erőteljes lendítésével forgatják az ételt, amíg gyönyörűen le nem pirul. Sőt! ☝ Mindezt 32-szer teszik! Pont annyiszor, ahány lapból áll a magyar kártya. 😀
Az én pásztortarhonyám nem ilyen tekervényes praktikákkal készül. Sőt, mégcsak nem is bográcsban, mert sajna nincs kertünk. Viszont ez is nagyon finom, és igazi családi kedvenc. Aki szereti a magyaros ételeket, és "csak" konyhája van, az mindenképp próbálja ki! 😊
Hozzávalók:
• 50 g füstölt szalonna
• 120 g húsos császár szalonna
• 250 g száraz tarhonya
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 nagy paradicsom
• 1 nagy tv paprika
• 120 g füstölt kolbász
• 1 ek őrölt pirospaprika
• 1/2 mk őrölt feketebors
• ízlés szerint só
• 600 g burgonya
Elkészítés:
Egy magas falú serpenyőben kiolvasztjuk a kockára vágott kétféle szalonnát, majd hozzáadjuk a tarhonyát és kissé átpirítjuk.
Az edénybe tesszük az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Üvegesre pirítjuk.
Beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát, és a karikára vágott kolbászt. Ezekkel is sütjük 1-2 percig.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi kb 1-2 ujjnyira ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt pirospaprikával.
Alacsony lángra kapcsoljuk, és addig pároljuk, amíg a tarhonya kb. félig meg nem puhul.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Itt ügyeljünk rá, hogy annyi víz legyen rajta, ami kb. félig ellepi a burgonyát. Ha túl gyorsan párolog alatta a folyadék, akkor pótoljuk.
Közepes lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul és eltűnik alóla a nedvesség nagy része.
Aki szeretné, le is piríthatja, rontani nem fog rajta. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése