2021. július 31., szombat

Túrós batyu

Ezt a sütit még nagymamám régi szakácskönyvében találtam, s azóta is gyakran készítem. Gyerekként imádtam amikor az egész házat belengte a frissen sült kelt tészta illata, és már alig vártam, hogy kihűljön. Mert ugye Mamánál nem volt szabad melegen enni a sütit, mert "elcsapja a hasad! ". 🥰

Aztán felnőttem, nekem is lett családom, és azóta az én szakácskönyvem dísze ez a recept. 🥰

Túrós batyu 

Hozzávalók: ( kb. 25 db)

Az élesztő felfuttatásához:

     • 150 ml langyos tej 

     • 1 tk kristálycukor 

     • 25 g friss élesztő, vagy 1/2 csomag instant 

A tésztához:

     • 600 liszt

     • 170 ml langyos tej 

     • 1 db tojás 

     • 80 g puha vaj 

     • 3 ek kristálycukor 

     • 1 csipet só 

A töltelékhez:

     • 550 g túró 

     • 2 ek búzadara 

     • 4 ek kristálycukor 

     • 2 csomag vaníliás cukor 

     • 1 citrom reszelt héja 

     • 2 tojás 

Ha valaki szeretne mazsolát tenni bele, akkor kb. 50-60 grammnyival számoljon. Ebben az esetben elég az 500 g túró. 
Én most nem tettem bele mazsolát, mert nem volt itthon. 🤷🏼‍♀️ 

Elkészítés:

Az élesztő felfuttatásához szükséges tejet (150 ml) langyosra melegítjük, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig hagyjuk állni. 

Egy keverőtálba mérjük a tészta hozzávalóit, majd hozzá öntjük a  felfutott élesztős tejet.

Kb. 10 perc alatt hólyagosra dagasztjuk a tésztát egy konyhai robotgép segítségével. Lágy tésztát fogunk kapni. 

Letakarva meleg helyen 30 percet pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 

A túrót egy villával alaposan összetörjük. 

Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a citromhéjat és a tojások sárgáját. Alaposan kikeverjük a masszát. 

A tojások fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük. A felvert fehérjét a túrós masszába forgatjuk. 

Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 12x12 cm-es négyzeteket vágunk belőle. 

A négyzetek közepére teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, a tészta 4 sarkát összecsípjük, majd tekerünk rajta egyet. Így nem fognak sütés közben szétnyílni a batyuk. 

A megformázott sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd hagyjuk pihenni addig, amíg a sütő be nem melegszik. (10-15 perc)

Előmelegített, hőlégkeveréses 175 °C-os sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 

Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral és már tálalhatjuk is. 🙂


A kislányom nem szereti a túrót, így neki Nutellával töltve szoktam készíteni néhány darabot. Érdemes kipróbálni, mert úgy is nagyon finom. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése