2021. április 10., szombat

Töltött kelkáposzta

Folytatva a húsmentes étkezések sorát, most egy kelkáposztás ételt mutatok. 

Első ránézésre nem mondható szépnek, viszont hihetetlenül finom és laktató. 

Hús helyett bulgurral, és saját magával töltjük meg a kelkáposztát. 🙂 Ez kicsit furán hangzik, de tényleg a töltelék nagy részét a káposzta képezi.

Diétázóknak is jó szívvel ajánlom, mert a kalória tartalma elenyésző, és a szénhidrát tartalom sem eget rengető. 

Ha valaki pedig egy igazán laktató fogásra vágyik, az köretként is fogyaszthatja valamilyen sült hús mellé. 

Töltött kelkáposzta 

Hozzávalók:                                                                                     


     • 700 g kelkáposzta                   
                                                          
     • 3 ek olíva olaj  
                                                                                 
     • 1 fej vöröshagyma             
                                                               
     • 3 gerezd fokhagyma                     
                                                    
     • só, bors                              
                                                               
     • 1 tk majoránna

     • 1 tk pirospaprika

     • 1 tk őrölt kömény

     • 1 bögre bulgur (200 ml-es bögrét használtam)

     • 2 bögre víz

     • 1 ½ ek házi ételízesítő 

A tetejére: 

     • 200 ml tejföl 

     • 50 ml tejszín 

     • só, bors 

     • pici pirospaprika 

     • 100 g reszelt sajt 

Elkészítés:

A kelkáposztáról lefejtjük a fölső nagy leveleket (nálam most 8 darab volt), majd enyhén sós vízben előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon. Amikor elkészült, alaposan lecsöpögtetjük, majd félre tesszük.

Az olíva olajon elkezdjük pirítani az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Kicsit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a bulgurt, a vizet, a pirospaprikát és az apróra vágott kelkáposztát. Felforraljuk, majd alacsony lángon, néha megkevergetve 4-5 percig főzzük. 

Lefedjük az edényt, majd lekapcsoljuk alatta a tüzet és otthagyjuk a tűzhelyen. Megvárjuk, hogy az összes nedvesség eltűnjön, majd jól összekeverjük és kihűtjük. 

Amikor kihűlt a káposztás bulgur, megtöltjük a káposzta leveleket. A levél végére teszünk a töltelékből, két oldalt és a végén ráhajtjuk a levelet, majd feltekerjük.

Egy tálkában kikeverjük a tejfölt a tejszínnel a sóval a borssal és a pirospaprikával.
A kis csomagokat egy tűzálló tálba tesszük, rákanalazzuk a tejfölt, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 200 C fokos sütőben addig sütjük amíg a sajt rápirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése