2021. március 18., csütörtök

Tökfőzelék

A kis recept gyűjteményem írásában eljutottam ehhez a nagyon megosztó ételhez. 

A tökfőzelék. 🙂

Szegény tökfőzeléket sokan nem szeretik, sokszor kap hideget - meleget.😆 Csak az én ismerettségi köröm minimum felét ki lehetne vele kergetni a világból. 🤣 A családomról már ne is beszéljünk... 

Én kicsi gyerekkorom óta imádom! Legyen az a menzás tökfőzelék, vagy anyukám tejfölösen készített változata. Anya zsigerből utálja a tökfőzeléket, úgy készíti a világon a legfinomabbat, hogy soha nem kóstolja főzés közben. 

Régebben rendszeresen ettem ezt a főzeléket, de amióta 12 éve Németországban élek, ez teljesen elmaradt. Nem azért, mert már nem akartam enni, hanem azért, mert itt nem lehet kapni főző tököt. Se frisset, se fagyasztottat. Így teljesen leszoktam róla. 

Egészen mostanáig. ☝ Ugyanis felfedeztünk egy magyar boltot tőlünk kb. 50 km -re és ott nagy örömömre találtunk főzelékek való tököt. Igaz fagyasztott, de bánom is én. 😀

Így végre 12 év után jól lakhattam az egyik kedvenc főzelékemmel. 😋


Tökfőzelék 


Hozzávalók:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 közepes fej vöröshagyma 

     • 1 ek liszt

     • 1 kg gyalult főzőtök (nálam fagyasztott)

     • só, bors

     • 1 tk házi ételízesítő 

     • 1 kis csokor kapor

     • 200 ml tejföl 

Elkészítés:

Az olíva olajon elkezdjük dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk ételízesítővel. 

Hozzáadjuk a lisztet, alaposan összekeverjük és öntünk rá kb. 100 ml vizet. Azért nem kell több, mert a tök bőven fog levet ereszteni. (főleg, ha fagyasztott)

Rátesszük a gyalult tököt, alposan összekeverjük. Bele szórjuk az apróra vágott kaprot, és addig főzzük, amíg a tok meg nem puhul.

Az edényt lehúzzuk a tűzről és pár kanál forró lével összekeverjük a tejfölt. (hőkiegyenlítés)

A tejfölt a tökhöz adjuk és még forralunk rajta egyet. 

Én most fasírttal tálaltam, de pörkölttel is nagyon finom.

2 megjegyzés:

  1. Én nem tudok ebből a fagyasztott izéből főzni, atomjaira hullik szét. Amikor nincs friss gyalult tök, akkor cukkiniból csinálom a tök főzeléket. Ugyanolyan finom lesz. Sok kaporral. Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszinte leszek hozzád. Én sem vagyok oda a fagyasztott tökért, de itt Németországban nem lehet kapni se frisset, se fagyasztottat. Véletlenül találtam egy magyar boltban és gyorsan meg is vettem.
      Nekem nem azzal volt a bajom, hogy szét esett, hanem azzal, hogy kemény darabok voltak benne. Gondolom nem tisztították meg normálisan a gyalulás előtt.
      Mindegy, kipróbáltam, végre ettem, de én is maradok a cukkininél. 🙂

      Törlés