2021. február 7., vasárnap

Somlói pohárkrém

 Somlói galuska egy pohárban. Kicsit le egyszerűsítve, kicsit tömörítve, de az ízek ugyan olyan fennségesek, mint a hagyományos társánál. 

Nálam abszolút nyerő ez a desszert, bármilyen formában is kerüljön elém. Csak kanál legyen a kezem ügyében! 😀

Somlói pohárkrém 


Hozzávalók: (4 db 250 ml-es pohárra)

A piskótához: 

     • 3 tojás 

     • 125 g kristálycukor 

     • 1/2 cs. sütőpor 

     • 100 g liszt

     • 1 csipet só 

     • 3 ek víz 

A csoki krémhez:

     • 300 ml tej

     • 1 cs. csokoládés pudingpor

     • ízlés szerint kristálycukor (nálam kb 40 g volt)

     • 100 ml habtejszín 

     • 1 tk vaj

A vanília krémhez:

     • 300 ml tej

     • 1 cs. vaníliás pudingpor 

     • ízlés szerint kristálycukor (nálam kb 40 g volt)

     • 100 ml habtejszín 

     • 1 tk vaj

A narancsos sziruphoz:

      • 125 g kristálycukor 

      • 100 ml víz 

      • 1 ml rumaroma 

      • 1 db narancs reszelt héja 

A rétegezéshez:

       • 1 marék apróra tört dió 

       • 1 marék rumba áztatott mazsola (forró víz + 1 mk rumaroma)

        • 400 ml habtejszín + ízlés szerint porcukor (nálam kb. 1 tk volt)

A tetejére: 

• 45 g tej csokoládé 

• 2 ek tej

Elkészítés:

Először a piskótatésztát készítjük el. 
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. 
A sárgájához adjuk a kristálycukrot, majd habosra keverjük. 

A cukros tojássárgához adjuk a lisztet, a sütőport, és a vizet, majd alaposan összekeverjük. 

A végén a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét, és az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 

Előmelegített 180°C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha hűlt egy keveset, kisebb kockákra fel szeleteljük. 

A mazsolát tálkába tesszük, rá öntünk annyi forró vizet amennyi ellepi, és bele keverünk kb 1 mk rumaromát.

A diót összetörjük. 

A csokikrémhez kimérjük a tejet. A cukor és a pudingpor hozzáadásával pudingot főzünk belőle. Még forrón bele keverjük a vajat. 

Amíg hűl, a tejszínt habbá verjük, és a nagyjából kihűlt pudingba forgatjuk.
A vaníliás krémet ugyanígy készítjük el.

A tejszínhabot felverjük a cukorral. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a tejet.

Amikor minden langyosra hűlt, elkezdhetjük megtölteni a poharakat. 

Kevés csoki krém - piskóta - vanília krém - tört dió - csoki krém - mazsola - piskóta - vanília krém - tört dió - csoki krém - mazsola - tejszínhab - csoki öntet. 
Természetesen ezt a sorrendet nem kötelező követni, mindenkinek a fantáziájára van bízva a rétegezés. 

A végén ízlés szerint díszíthetjük még tört dióval. 

Ha esetleg marad a hozzávalókból, semmi gond! Egyel több pohárral készíthetünk! 👍😀

Pár órára hűtőbe tesszük, majd jóízűen elfogyasztjuk. 😁





2 megjegyzés: