Van már egy székelykáposzta recept a blogon, de most kicsivel több hozzávalóból készítettem, erőteljesebb ízekkel. Tudom, hogy az eredeti recept sertés hússal készül, de most pulykából készítettem.
Hozzávalók:
• 4 ek libazsír
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 350 g füstölt sonka
• 650 g pulykamell
• 65 g füstölt kolbász
• 3 babérlevél
• ízlés szerint só (vigyázat, mert a sonka is sós!)
• 1 mk bors
• 1 tk őrölt kömény
• 2 ek pirospaprika
• 1 tk paradicsompüré
• 1 kisebb paradicsom
• 1 kisebb tv paprika
• 1000 g savanyú káposzta
• 110 g bulgur
• 700 ml pulyka alaplé (lehet víz is, lényeg, hogy jól ellepje az ételt)
• 110 g bulgur
• 150 ml főzőtejszín
Elkészítés:
A zsírt felhevítjük egy nagy edényben, majd elkezdjük benne dinsztelni a vékony félkarikára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát.
Amikor már szép üveges, rátesszük a kockára vágott sonkát, pulyka húst és a karikára vágott kolbászt, majd átpirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk őrölt pirospaprikával. Teszünk hozzá 200-300 ml alaplevet és alaposan összekeverjük.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majd hozzáadjuk a babérleveleket. Bele teszünk még egy kanál paradicsompürét is.
Hozzáadjuk a savanyú káposztát, összekeverjük, majd felöntjük annyi alaplével, ami jó 3 ujjnyira ellepi. 30-40 percig alacsony lángon főzzük.
Hozzáadjuk a bulgurt és a tejszínt, majd még főzzük így kb. 5-7 percig. Ezután lekapcsoljuk alatta a lángot, és ott hagyjuk a meleg tűzhelyen. Kb. 20 perc múlva fogyasztható, addigra párolódik meg benne a bulgur.
Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése