2021. február 5., péntek

Székelykáposzta gazdagon

 Van már egy székelykáposzta recept a blogon, de most kicsivel több hozzávalóból készítettem, erőteljesebb ízekkel. Tudom, hogy az eredeti recept sertés hússal készül, de most pulykából készítettem. 

Székelykáposzta gazdagon 


Hozzávalók:

     • 4 ek libazsír 

     • 1 nagy fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 350 g füstölt sonka 

     • 650 g pulykamell

     • 65 g füstölt kolbász 

     • 3 babérlevél 

     • ízlés szerint só (vigyázat, mert a sonka is sós!)

     • 1 mk bors

     • 1 tk őrölt kömény 

     • 2 ek pirospaprika 

     • 1 tk paradicsompüré 

     • 1 kisebb paradicsom 

     • 1 kisebb tv paprika 

     • 1000 g savanyú káposzta 

     • 110 g bulgur

     • 700 ml pulyka alaplé (lehet víz is, lényeg, hogy jól ellepje az ételt)

     • 110 g bulgur

     • 150 ml főzőtejszín 


Elkészítés:

A zsírt felhevítjük egy nagy edényben, majd elkezdjük benne dinsztelni a vékony félkarikára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. 

Amikor már szép üveges, rátesszük a kockára vágott sonkát, pulyka húst és a karikára vágott kolbászt, majd átpirítjuk. 

Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk őrölt pirospaprikával. Teszünk hozzá 200-300 ml alaplevet és alaposan összekeverjük. 

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majd hozzáadjuk a babérleveleket. Bele teszünk még egy kanál paradicsompürét is.

Hozzáadjuk a savanyú káposztát, összekeverjük, majd felöntjük annyi alaplével, ami jó 3 ujjnyira ellepi. 30-40 percig alacsony lángon főzzük. 

Hozzáadjuk a bulgurt és a tejszínt, majd még főzzük így kb. 5-7 percig. Ezután lekapcsoljuk alatta a lángot, és ott hagyjuk a meleg tűzhelyen. Kb. 20 perc múlva fogyasztható, addigra párolódik meg benne a bulgur.

Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret kínálhatunk hozzá. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése