Hamarosan itt a tavasz, ami nálunk Németországban azt jelenti, hogy el érkezik a spárga szezon. Ha pedig spárga szezon, akkor annak elengedhetetlen alkotóeleme a Holland szósz, vagy "magyarosabban" mondva a Hollandi mártás.
Én személy szerint imádom ezt a mártást, és nem csak a spárgához. Főtt, párolt, vagy sült zöldségek mellé kiváló, sőt a halakhoz is jól passzol. Én még tészta szószhoz is szoktam belőle tenni, hogy teltebb, selymesebb íze legyen.
Igaz, a kalóriát és a zsírtartalmat tekintve nem a diétás ételek közé tartozik, de néha talán ez is belefér. 🙂
Ám, aki úgy érzi, hogy ez óriási túlzás, annak javaslom a zsír csökkentett verziót, amiben a vajat lecsökkentjük 50 grammra, a fenn maradó részt pedig csökkentett zsírtartalmú, felmelegített tejszínnel helyettesítjük. Kicsit hígabb lesz, de nagyon finom így is.
De most kanyarodjunk vissza az eredeti recepthez, ami itt Németországban ismert. 🙂
Hozzávalók: (4 személyre)
• 250 g vaj
• 1 db mogyoró hagyma
• 4 szem egész fehérbors
• 1 ek fehérbor ecet
• 4 tojássárgája
• 1 ek citromlé
• só
• fehérbors
Elkészítés:
A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne barnuljon meg. Az edényt levesszük a tűzről és hagyjuk kissé hűlni. Ha hab képződik a tetején, azt leszedjük.
A hagymát apró kockára vágjuk. Egy kis edénybe tesszük és hozzáadjuk a kissé megtört bors szemeket, a fehérbor ecetet és kb 2 ek vizet. Egy gyorsat forralunk rajta, majd leszűrjük. A folyékony részt félre tesszük, a hagymára nincs szükség tovább.
A tojások sárgáját 1 ek vízzel és a félre tett hagymás lével alaposan felverjük, majd vízfürdőre tesszük. A víz ne legyen melegebb 60-70 foknál, mert 84 fokon már megfő a tojás!
Egy habverő segítségével addig verjük, amíg meg nem szilárdul annyira, hogy egy vastag krémet kapjunk.
Levesszük a vízfürdőről és kb. még 30 másodpercig verjük.
Az olvasztott vajat először cseppenként adagoljuk a tojásos krémbe folyamatos keverés mellett. Utána pedig vékony sugárban csurgatjuk.
Egy csipet sóval és borssal ízesítjük (vagy amennyivel gondoljuk), és hozzáadjuk a citromlevet.
Rögtön fogyasszuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése