Már olyan régóta megvan ez a recept, de még nem került bele ide a kis gyűjteményembe. Csak a konyhában bujkált a receptes mappában, és várta, hogy eljöjjön az ő ideje is. Hát ma eljött! 😀
Sokszor elkészítettem már ezt a fajta fánkot, és bátran mondhatom, hogy soha nem okozott csalódás. Finom puha, és ami nálam nagyon-nagyon fontos: nem tocsog az olajtól! Ez nálam elsődleges szempont, mert nagyon rosszul tudok lenni a túl olajos ételektől.
Szóval, akinek hozzám hasonlóan "hisztis" gyomra van, annak jó szívvel ajánlom! 🙂
Hozzávalók:
Az élesztőt felfuttatásához:
• 50 g élesztő
• 200 ml langyos tej
• 1 tk kristálycukor
• 2 ek liszt
A tésztához:
• 5 tojás sárgája
• 800 g liszt
• 2 ek porcukor
• 1 ek vaj
• 1 ek rum
• 1 csipet só
A sütéshez:
• 1000 ml olaj
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a lisztet, majd bele morzsoljuk az élesztőt. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
A tojások sárgáját, a porcukrot, a vajat és a rumot a robotgép üstjébe tesszük és habosra keverjük.
Az üstbe szitáljuk a lisztet, bele öntjük a felfuttatott élesztőt és hozzáadjuk a sót.
Alaposan kidagasztjuk, szép hólyagos legyen. Ha szükséges, tehetünk még bele egy kis langyos tejet, vagy ha túl lágy, akkor lisztet.
Közepes lágyságú tésztát kell kapnunk.
A tálat letakarjuk folpackkal, és a tésztánkat meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb 1 óra.
Amikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Kb. 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk a tésztából. Erre akár egy pohár is jó. Egy konyharuhával letakarjuk, majd még kb 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Egy magas falú edényben felhevítjük az olajat. Ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég a fánk, belül viszont nyers marad.
A fánkok közepét benyomjuk a hüvelyk ujjunkal, majd ezt az oldalát tesszük először az olajba. Fedővel lefedve sütjük 1,5-2 percig. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is ennyi ideig sütjük, immár fedő nélkül.
Az elkészült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj le tudjon csöpögni.
Ha hűlt egy kicsit, megszórjuk porcukorral és lekvárt teszünk a közepébe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése