2021. február 13., szombat

Gombás pulykatokány

 A héten pulykából főztem húslevest, és félre tettem a nyers melléből egy szép nagy darabot. Gondoltam majd jó lesz valamilyen szaftos húst készíteni belőle a hétvégén. Így is lett. 🙂 Egy finom gombás tokány főztem, ami az egész családnak nagyon ízlett.

Szerencsére maradt még a húslevesből is egy adag, így ezzel öntöttem fel a tokányomat. Szeretek húslevessel főzni, mert sokkal jobb íze van az ételeknek. 

Gombás pulykatokány 

Hozzávalók:

     • 3 ek olíva olaj 

     • 1 nagy fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 600 g pulykamell 

     • 400 g csiperke gomba 

     • 450 ml pulyka húsleves (vízzel is jó, csak akkor több só kell bele)

     • 1 ek házi ételízesítő (só is lehet)

     • 2 csipet őrölt feketebors 

     • 1/2 őrölt kömény 

     • 1 tk mustár 

     • 2 db babérlevél 

     • 50 ml fehérbor 

     • 1 tk őrölt pirospaprika 

     • 250 ml főzőtejszín 

     • 2 ek liszt (én teljes kiőrlésűt használtam)


Elkészítés:

Egy edényben felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel és borssal. 

Felöntjük kb. 100 ml húslevessel, majd közepes lángon főzzük amíg a lé el nem tűnik. Ezt még egyszer megismételjük. 

Bele keverjük köményt, és a mustárt. 

A hagymára tesszük a kockára vágott pulykamellet, megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük. Ráöntjük a maradék húslevest. 

Amikor rottyant egyet, bele tesszük a szeletelt gombát, a babérlevelet és a fehérbort. Közepes lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. 

A lisztet elkeverjük a tejszínnel és egy kis forró szafttal. A húshoz öntjük és még egyet forralunk rajta. 

Tésztával, nokedlivel, vagy rizzsel tálalhatjuk. Finom hozzá még a burgonya gombóc is. 🙂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése