A héten pulykából főztem húslevest, és félre tettem a nyers melléből egy szép nagy darabot. Gondoltam majd jó lesz valamilyen szaftos húst készíteni belőle a hétvégén. Így is lett. 🙂 Egy finom gombás tokány főztem, ami az egész családnak nagyon ízlett.
Szerencsére maradt még a húslevesből is egy adag, így ezzel öntöttem fel a tokányomat. Szeretek húslevessel főzni, mert sokkal jobb íze van az ételeknek.
Hozzávalók:
• 3 ek olíva olaj
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 600 g pulykamell
• 400 g csiperke gomba
• 450 ml pulyka húsleves (vízzel is jó, csak akkor több só kell bele)
• 1 ek házi ételízesítő (só is lehet)
• 2 csipet őrölt feketebors
• 1/2 őrölt kömény
• 1 tk mustár
• 2 db babérlevél
• 50 ml fehérbor
• 1 tk őrölt pirospaprika
• 250 ml főzőtejszín
• 2 ek liszt (én teljes kiőrlésűt használtam)
Elkészítés:
Egy edényben felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel és borssal.
Felöntjük kb. 100 ml húslevessel, majd közepes lángon főzzük amíg a lé el nem tűnik. Ezt még egyszer megismételjük.
Bele keverjük köményt, és a mustárt.
A hagymára tesszük a kockára vágott pulykamellet, megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük. Ráöntjük a maradék húslevest.
Amikor rottyant egyet, bele tesszük a szeletelt gombát, a babérlevelet és a fehérbort. Közepes lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul.
A lisztet elkeverjük a tejszínnel és egy kis forró szafttal. A húshoz öntjük és még egyet forralunk rajta.
Tésztával, nokedlivel, vagy rizzsel tálalhatjuk. Finom hozzá még a burgonya gombóc is. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése