Ez egy nagyon finom, laktató leves, amit a hideg téli napokon szívesen eszik a család. Akár kezdő háziasszonyok is bátran hozzá foghatnak, mert egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, és garantált a siker. 🙂
Hozzávalók:
A gombóchoz:
• 250 g darált pulyka hús
• 1 tojás
• 4 ek jázmin rizs (vagy amilyet szeretünk)
• 1/2 tk só
• 1 csipet bors
• 1/2 fej kicsi vöröshagyma apróra vágva
• 1 gerezd fokhagyma reszelve
• szükség esetén zsemlemorzsa, ha túl lágy lenne a massza
A leveshez:
• 2 ek olíva olaj
• 1 ek liszt
• 2 db sárgarépa karikára vágva
• 2 db fehérrépa karikára vágva
• 150 g zöldborsó
• 6-8 szem csiperke gomba szeletelve
• 2 ek szárított tárkony
• só, bors
• 1300 ml pulyka alaplé - nekem most szerencsém volt, mert előző nap pulykából főztem húslevest és túl sok volt a leve. Ha nincs alaplé, jó a víz is, de akkor több sót igényel a leves.
• 150 ml főzőtejszín
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd félre tesszük.
Egy fazékban felhevítjük az olajat, majd rátesszük a zöldségeket és kissé átpirítjuk.
Megszórjuk liszttel, majd rá öntjük az alaplevet (vagy vizet).
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a tárkonnyal.
A húsos masszából kisebb gombócokat formázunk és a lobogó levesbe tesszük. Kb. 35-40 perc alatt készre főzzük.
A végén bele öntjük a főzőtejszínt és még forralunk rajta egyet.
Tálaláskor egy kis citromot kínálhatunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése