2021. január 24., vasárnap

Tárkonyos húsgombóc leves

 Ez egy nagyon finom, laktató leves, amit a hideg téli napokon szívesen eszik a család. Akár kezdő háziasszonyok is bátran hozzá foghatnak, mert egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, és garantált a siker. 🙂

Tárkonyos húsgombóc leves


Hozzávalók:

A gombóchoz: 

     • 250 g darált pulyka hús 

     • 1 tojás 

     • 4 ek jázmin rizs (vagy amilyet szeretünk)

     • 1/2 tk só 

     • 1 csipet bors

     • 1/2 fej kicsi vöröshagyma apróra vágva

     • 1 gerezd fokhagyma reszelve

     • szükség esetén zsemlemorzsa, ha túl lágy lenne a massza

A leveshez:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 ek liszt

     • 2 db sárgarépa karikára vágva 

     • 2 db fehérrépa karikára vágva 

     • 150 g zöldborsó 

     • 6-8 szem csiperke gomba szeletelve 

     • 2 ek szárított tárkony 

     • só, bors

     • 1300 ml pulyka alaplé - nekem most szerencsém volt, mert előző nap pulykából főztem húslevest és túl sok volt a leve. Ha nincs alaplé, jó a víz is, de akkor több sót igényel a leves.

     • 150 ml főzőtejszín 


Elkészítés: 

Egy tálban összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd félre tesszük. 

Egy fazékban felhevítjük az olajat, majd rátesszük a zöldségeket és kissé átpirítjuk. 

Megszórjuk liszttel, majd rá öntjük az alaplevet (vagy vizet).

Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a tárkonnyal.

A húsos masszából kisebb gombócokat formázunk és a lobogó levesbe tesszük. Kb. 35-40 perc alatt készre főzzük. 

A végén bele öntjük a főzőtejszínt és még forralunk rajta egyet. 

Tálaláskor egy kis citromot kínálhatunk hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése