2020. december 12., szombat

Sertés pörkölt

 Tudom, hogy a gyakorló háziasszonyok mindegyike tud pörköltet készíteni, de én sokszor gondolok ám a fiatalabb, kezdő korosztályra is. Úgyhogy a tapasztaltak most forduljanak el! 😁😀

Én kezdőként szerencsés voltam, mert anyukám és nagymamám megtanított pörköltet főzni. Viszont tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés, és igenis nehéz az internet világában a milliónyi recept közül a megfelelőt kiválasztani. Akinek nincs tapasztalata, az könnyen elveszhet a sok tanács között.

Én sokféle módon készítettem már pörköltet, de most szeretném megmutatni azt az egyszerű alap receptet, amit személy szerint én a legjobban szeretek. 

Ha csak egyetlen tanácstalan fiatal háziasszonynak segíthetek ezzel a recepttel, már megérte. 🙂

Sertés pörkölt 



Hozzávalók: 

     • 3 bő ek. sertészsír 

     • 3 nagy fej vöröshagyma 

     • 4 gerezd fokhagyma 

     • 2 ek. só (fokozatosan adjuk az ételhez, nehogy elsózzuk! Ha viszont kevés, adjunk még hozzá bátran. Én például sósabban főzök. 🙂)

     • 1 mk. bors

     • 1 tk őrölt kömény 

     • 1 közepes paradicsom 

     • 1 közepes tv paprika 

     • 1000 g sertés hús (comb, tarja, lapocka... ki mit szeret.)

     • 2 ek őrölt pirospaprika 

     • 100 ml vörösbor 


Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a zsírt, majd elkezdjük benne dinsztelni a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Én nem kockázom a hagymát, mert vékonyan felszeletelve hamarabb bele "olvad" az ételbe.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. 

Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és tv paprikát. Közepes lángon dinszteljük, majd felöntjük kb 150 ml vízzel. Tovább sütjük, amíg elfő a leve és le tudjuk pirítani (nem oda égetni!). Ha van időnk, akár háromszor is megismételhetjük a zsírjára sütési. Csak jót tesz neki. 

Az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Elkeverjük, majd rögtön felöntjük kb. 250 ml hideg vízzel. 

A húst falatnyi kockákra vágjuk, majd a hagymákhoz adjuk. Bele öntjük a vörösbort is. Ha kevés a lé, még öntünk rá. A lényeg, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. 

Közepesnél alacsonyabb lángon készre főzzük. Akkor jó, ha már puha a hús. Főzés közben pótoljuk a vizet, ha nagyon elfő a leve. 

Ha már puha a hús, de még sokalljuk a levét, akkor magas hőfokon, időnként megkeverve zsírjára sütjük. 

Nálunk most nokedli volt hozzá, de bármilyen tetszőleges körettel tálalhatjuk. (Főtt burgonya, tészta, tarhonya, párolt rizs, friss kenyér...)

A nokedli receptjét ITT találjátok. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése