A nokedli az egyik kedvenc köretem. Pörkölttel, lecsóval, valamilyen szaftos hússal, de akár csak tojásosan egy kis szalonnával egyszerűen mennyei.😋
Megmondom őszintén, hogy amikor kezdőként néhányszor elkészítettem, szörnyűre sikerült. Volt, hogy ragacsos lett, de olyan is, hogy lőni lehetett volna vele. 😆 Aztán ki kísérleteztem ezt a receptet, ami nálunk a favorit.
Ez a mennyiség több napra szokott készülni, úgyhogy aki nem akar nagy mennyiséget, az nyugodtan felezze le.
Nokedli |
Hozzávalók:
• 1000 g liszt
• 4 db tojás (nálam jó nagyok voltak)
• 2 tk só
• 550 ml víz (a víz mennyisége kicsit eltérhet, függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől)
• 3-4 ek sertészsír
Elkészítés:
Egy nagy fazékban vizet forralunk.
A hozzávalókat csomómentesre keverjük.
A masszát egy nokedli szaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A bevállalósak csinalhatják deszkáról egy késsel. Személy szerint nincs az az isten, hogy én ezt a mennyiséget deszkáról szaggassam! 😂🙈
A nokedli akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére. Én még kb. fél percig hagyni szoktam a víz tetején úszkálni.
A zsírt egy nagy tálba tesszük. Egy szűrő segítségével kiszedjük a vízből a kész nokedlit és a zsírra tesszük. Jól összekeverjük. A zsír egyrészt ízletesebbé teszi, másrészt meg akadályozza, hogy a nokedli szemek össze tapadjanak.
Melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése