2020. december 13., vasárnap

Gyöngyös túrós sütemény

Nagyon szeretjük a túrós sütiket, a férjem pedig egyenesen odavan értük. 🙂 Ez a süti az egyik nagy kedvence, így sokszor megsütöm a kedvéért. A készítése nem igényel nagy sütő tudományt, így nem lehet mellé fogni vele. Azért szeretem, mert egy kis ráfordítással igazán dekoratív és nagyon finom sütit lehet összehozni.

Imádom rajta az apró, aranyló gyöngyöket! Mindig ünnepi hangulatom támad tőlük. 😊

Gyöngyös túrós sütemény 



Hozzávalók:

A tésztához:

     • 180 g liszt

     • 100 g vaj vagy margarin

     • 50 g porcukor 

     • 1 kávéskanál sütőpor 

     • 1 tojás 

A töltelékhez:

     • 550 g túró 

     • 4 tojássárgája

     • 150 g cukor

     • 1 cs. vaníliás pudingpor

     • 1 ek citromlé

     • 500 ml tej

     • 1 marék mazsola 

A tojáshabhoz:

     • 4 tojásfehérje 

     • 100 g porcukor 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, és elmorzsoljuk vele a vajat. Bele szitáljuk a porcukrot és a sütőport,majd bele ütjük a tojást. 

Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Nem kell megijedt, eléggé ragacsos tésztát kapunk. Lefedve a tálat, 30 percre a hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen, elkeszíthetjük a tölteléket.

A túrót egy villával összetörjük, elkeverjük benne a tojások sárgáját, a cukrot, a pudingport, és a citromlevet.

Hozzá öntjük a tejet és egy habverővel egyneművé keverjük. A végén beletesszük a mazsolát. 

Egy 23×36 cm-es magas falú tepsit kivajazunk és megszórjuk liszttel. 

A tésztát kézzel belenyomkodjuk a tepsibe. Nem kell megijedt, elég lesz bele! 🙂
Az a lényeg, hogy egyenletes legyen. Nem baj, hogy vékony, mert a sütőportól úgyis meg fog emelkedni.

A tésztára öntjük a túrós keveréket. 

Előmelegített hőlégkeveréses 180C °-os sütőbe tesszük és 20 percig sütjük. Lejjebb vesszük 155C°-ra a hőmérsékletet, és további 25 percig sütjük. 

A tojásfehérjéből és a porcukorból habot verünk és a sütire simítjuk. Így sütjük még 10 percig.

Ha kihűlt, hűtőben tartjuk.

A kis gyöngy szemek hűlés közben fognak elő bújni. Imádom őket! 😊 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése