Ez egy ősrégi recept, szerintem a gyakorló háziasszonyok nagy része minimum egyszer már elkészítette. Én rendszeresen megsütöm, mert a kislányom nagyon szereti. Ezért kerül ide most az én kis recept gyűjteményembe is. 🙂
Általában vasárnap délután készül, és másnap a lányka ezt szokta vinni tízóraira a suliba. Másnap is ugyanolyan finom, nem szárad ki, ha egy lefedett dobozban, vagy edényben tároljuk.
A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, akár édesen is készíthetjük. Én töltöttem már Nutellával és mazsolás túróval is. Ilyenkor természetesen nem kerül a tésztába csak egy kis csipet só. Én az édes változatnál szoktam bele tenni 2 evőkanál cukrot, így még finomabb.
Töltött háromszög |
Hozzávalók:
A tésztához:
• 250 ml tej
• 1 tk kristálycukor
• 25 g élesztő
• 450 g liszt
• 1 tk só
• 100 ml étolaj
A töltelékhez:
• 100 g tejföl
• 85 g natúr tömlős sajt
• 1 kisebb lilahagyma
• 200 g csirkemell sonka
• 140 g konzerv kukorica
• 150 g reszelt sajt
• 1 tojás
• 1 tk fokhagymapor
• 1 csipet bors
A tetejére:
• 1 tojás
• szezámmag
• reszelt sajt
Elkészítés:
100 ml langyos tejben elkeverjük a cukrot, bele morzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk kb. 10 perc alatt felfutni.
Egy dagasztó tálba tesszük a lisztet, a sót, az olajat, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Egy lágy tésztát fogunk kapni, amitől nem kell megijedt, mert a kelés során szépen össze áll.
Meleg helyen 1 órát pihentetjük.
Amíg kel a tészta, elkeszíthetjük a tölteléket.
Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a tömlős sajtot és a tojást. Én egy habverőt használtam, azzal sikerült csomómentesre keverni.
Hozzáadjuk a borsot és a fokhagymaport.
Apró kockára vágjuk a lilahagymát és a sonkát, majd a keverékbe tesszük. Hozzáadjuk még a kukoricát és a reszelt sajtot is, aztán jól összekeverjük.
Folpackkal lefedve felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, majd az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk.
Rá tesszük a töltelék felét és szép egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Feltekerjük, mint a bejglit, majd kissé ellapítjuk a tetejét. Egy éles késsel felszeleteljük úgy, hogy háromszög formákat kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal. Eredetileg csak szezámmaggal kéne, de a kislányom ragaszkodik a sajthoz. 🙂
A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.
Előmelegített, hőlégkeveréses 180 C°-os sütőben 20-25 percig sütjük. A sütési idő sütő függő. Lehet, hogy pár perccel többet kell sütni.
💕💕💕
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése