2016. december 6., kedd

Püspökkenyér

Először is boldog Mikulást mindenkinek! 😊
Már megint rám tört a süthetnék, és eszembe jutott a püspökkenyér. Szét is néztem a neten, és sikerült vagy 5 receptből összegyúrni ezt a verziót. :) Szándékosan készítettem kisebb adagot, mert nem tudtam mi lesz belőle. A tészta omlós, finom puha, bár szépségversenyt nem nyerne. :) Ízre is nagyon finom lett, de nekem nem adta vissza azt az érzést amit kerestem. Ezen nem is kell csodálkozni, mert én a Nagymamám püspökkenyerét imádtam nagyon. Ezer éve nem ettem... 
Minden recept, amit a keresgélés közben találtam, aszalt gyümölcsöket ír. Nekem a Mama mindig zselés cukrot tett bele, és bátran mondhatom, hogy ez az egyik legjobb dolog ami egy püspökkenyérrel történhet. 😊 
Szóval keresgéltem, kutatgattam, receptet írtam, megsütöttem. Aztán amikor már több mint a fele elfogyott, eszembe jutott a Mama ezer éves, viseltes, néhol szakadt, agyon használt szakácskönyve, ami a receptkönyves polcomon pihen. Kinyitottam és megtaláltam benne a hőn áhított receptet. Gondolatban megdicsértem magam, hogy „Szépvótszilvike!!! Talán ha itt kezdted volna...” Mindegy, legközelebb a Mama receptje következik. 😊

Püspökkenyér

Hozzávalók:


A tésztához:
  • 3 egész tojás
  • 105 g porcukor
  • 110 g liszt
  • 1 mk citrom aroma
A töltelékhez:
  • 25 g gyümölcsös zselés cukor
  • 25 g vágott dió
  • 25 g mazsola
  • 25 g mogyoró
  • 50 g étcsokoládé
A bevonathoz:
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 ek. olaj
Elkészítése:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral (kb. 10 perc),hozzáadjuk a citrom aromát és a lisztet , majd összekeverjük. Nyugodtan lehet bele tenni citromhéjat is, nekem nem volt itthon citromom, ezért került bele jobb híján az aroma.

 

 

Hozzáadjuk az aprított zselét, a mazsolát, a diót, a mogyorót és a csokit.



 



Egy kisebb méretű püspökkenyér formát vastagon kivajazunk, majd beleöntjük a tésztát. Ha valakinek nem tapadásmentes a sütőformája, használjon inkább sütőpapírt, nehogy beleragadjon a süti.

Előmelegített 180 C fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes tűpróbával ellenőrizni.

 

A csokoládéhoz adjuk az olajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Bevonjuk vele a sütit és hagyjuk megdermedni.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése