Először
is boldog Mikulást mindenkinek! 😊
Már
megint rám tört a süthetnék, és eszembe jutott a püspökkenyér.
Szét is néztem a neten, és sikerült vagy 5 receptből összegyúrni
ezt a verziót. :) Szándékosan készítettem kisebb adagot, mert
nem tudtam mi lesz belőle. A tészta omlós, finom puha, bár
szépségversenyt nem nyerne. :) Ízre is nagyon finom lett, de nekem
nem adta vissza azt az érzést amit kerestem. Ezen nem is kell
csodálkozni, mert én a Nagymamám püspökkenyerét imádtam
nagyon. Ezer éve nem ettem...
Minden
recept, amit a keresgélés közben találtam, aszalt gyümölcsöket
ír. Nekem a Mama mindig zselés cukrot tett bele, és bátran
mondhatom, hogy ez az egyik legjobb dolog ami egy püspökkenyérrel
történhet. 😊
Szóval keresgéltem, kutatgattam, receptet írtam,
megsütöttem. Aztán amikor már több mint a fele elfogyott,
eszembe jutott a Mama ezer éves, viseltes, néhol szakadt, agyon
használt szakácskönyve, ami a receptkönyves polcomon pihen.
Kinyitottam és megtaláltam benne a hőn áhított receptet.
Gondolatban megdicsértem magam, hogy „Szépvótszilvike!!! Talán
ha itt kezdted volna...” Mindegy, legközelebb a Mama receptje
következik. 😊
Püspökkenyér |
Hozzávalók:
A
tésztához:
- 3 egész tojás
- 105 g porcukor
- 110 g liszt
- 1 mk citrom aroma
A
töltelékhez:
- 25 g gyümölcsös zselés cukor
- 25 g vágott dió
- 25 g mazsola
- 25 g mogyoró
- 50 g étcsokoládé
A
bevonathoz:
- 50 g étcsokoládé
- 1 ek. olaj
Elkészítése:
A
tojásokat habosra keverjük a cukorral (kb. 10 perc),hozzáadjuk a
citrom aromát és a lisztet , majd összekeverjük. Nyugodtan lehet
bele tenni citromhéjat is, nekem nem volt itthon citromom, ezért
került bele jobb híján az aroma.
Hozzáadjuk
az aprított zselét, a mazsolát, a diót, a mogyorót és a
csokit.
Egy kisebb méretű püspökkenyér formát vastagon
kivajazunk, majd beleöntjük a tésztát. Ha valakinek nem
tapadásmentes a sütőformája, használjon inkább sütőpapírt,
nehogy beleragadjon a süti.
Előmelegített 180 C fokos sütőben
35 perc alatt megsütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes
tűpróbával ellenőrizni.
A
csokoládéhoz adjuk az olajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk.
Bevonjuk vele a sütit és hagyjuk megdermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése