2016. november 11., péntek

Csirkemájas zöldborsó leves

Amikor kislány voltam (meg később, amikor már nagy🙂), az én drága nagymamám nagyon sokszor készített nekünk borsólevest. 

Ő mindig csirkeszárnnyal készítette és grízgaluskát tett bele. A grízgaluskát a mai napig utálom, de a borsóleves örök szerelem. 

Az én borsólevesem ugyan inkább hasonlít egy zöldségleveshez, de a család így szereti. 

Van, amikor a csirkemáj helyett csirkemellet vagy combot teszek bele. A csirkecombos változat már olyan ütős, hogy nem is kell utána második fogás. 🙂


Csirkemájas zöldborsó leves

Hozzávalók:
  • 2 ek olíva olaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 2 csipet bors
  • ½ mk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • 400 g csirkemáj
  • 150 g sárgarépa
  • 200 g zöldborsó
  • ½ db karalábé
  • 1700 ml víz
  • 3 ek ételízesítő (én Ízvarázst használtam)
  • ½ csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek kristálycukor

Elkészítés:

Az olajon elkezdjük dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. 
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. Addig pároljuk, amíg jól meg nem puhul. 
Ha valakinek van türelme, addig dinsztelheti, amíg majdnem szétesik. Nekem most nem volt se időm se türelmem ezt kivárni, úgyhogy amikor a hagyma nagyjából megpuhult felöntöttem egy kis vízzel és egy botmixerrel összeturmixoltam. Ezt azért szoktam így csinálni, mert a levesben nem szeretjük a hagymadarabokat. Ha valakit ez nem zavar, nyugodtan kihagyhatja a turmixolást. 🙂


A hagymát megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a májat, a borsót, a kockára vágott karalábét és a karikára szeletelt répát. Beletesszük a petrezselyemzöldet is.



Felöntjük a maradék vízzel, majd ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt. Kb. 30 perc alatt készre főzzük. A végén tehetünk bele egy kis cukrot is, mert nagyon jól kihozza az ízeket. Ha valaki szereti, tépkedhet bele egy kis csipetkét is, ártani nem fog neki. 🙂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése