Imádom
a gesztenyét! Csak ne lenne olyan macerás megsütni.
Amikor
legutóbb erre vetemedtem, gesztenyemasszát akartam készíteni amit
le tudok fagyasztani és pár hét múlva beletenni egy tortakrémbe.
Alig tudtam leszedni a héját, a kezem viszont rommá égett, mert
ugye ha kihűl, az életben le nem lehet szedni a héjat róla. Na
azóta se próbálkoztam.
Legutóbb
viszont igazi magyar gesztenyemasszát sikerült vennem azoktól az
árusoktól, akik a disznóságokat árulják itt nálunk. Vettem is
5 csomaggal, biztos ami biztos alapon. 🙂
Betettem a fagyasztóba és
ezzel a lendülettel el is feledkeztem róla. 🙂 Most viszont
megtaláltam és nagyon megörültem neki.
Rögtön neki is láttam
ennek a fincsi sütinek. Igaz, a külsejét tekintve nem egy cukrász
remekmű, de igazán finom, és nincs sok munka vele.
Én most csak
porcukorral díszítettem, de kínálhatunk mellé tejszínhabot is,
ártani nem fog neki. 🙂
Csokis-gesztenyés kocka |
Hozzávalók:
A
piskótához:
- 3 db tojás
- 250 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g tejföl
- 80 g vaj
- 250 g búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
A
tepsi kikenéséhez:
- 2 ek vaj
- 3 ek zsemlemorzsa
A
krémhez:
- 250 g gesztenyemassza
- 1 mk rumaroma
- 2 csomag csokoládé ízű pudingpor
- 600 ml tej
- 6 ek cukor
A
tetejére:
- 2 ek porcukor
Elkészítés:
A
tojásokat szétválasztjuk. A
sárgájához adjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd
egy robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk
a tejfölt, a vajat és tovább keverjük. Beletesszük
a lisztet és a sütőport, majd alaposan összekeverjük.
A
tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd
óvatosan a masszába forgatjuk.
Egy
tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd
belesimítjuk a masszát. Nálam a tepsi mérete: 28x19 cm és 7 cm
magas. Előmelegített
175-180 C fokos sütőben készre sütjük. A sütés ideje
sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük!
A
tejhez adjuk a pudingport, a rumaromát és a cukrot, majd sűrű
pudingot főzünk belőle. Amikor
langyosra hűlt a puding, hozzáadjuk a villával összetört
gesztenyemasszához, majd egy robotgéppel nagyjából csomómentesre
keverjük.
A
kihűlt piskótát két felé vágjuk. A tepsibe helyezéskor a felső
része kerüljön alulra.
A
tésztára simítjuk a krémet, majd befedjük a másik
piskótalappal. Azért tesszük a piskóta alsó részét felülre,
hogy szép egyenletes legyen a sütink teteje. Pár órára hűtőbe
tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése