2016. október 31., hétfő

Csokis-gesztenyés kocka

Imádom a gesztenyét! Csak ne lenne olyan macerás megsütni. 

Amikor legutóbb erre vetemedtem, gesztenyemasszát akartam készíteni amit le tudok fagyasztani és pár hét múlva beletenni egy tortakrémbe. Alig tudtam leszedni a héját, a kezem viszont rommá égett, mert ugye ha kihűl, az életben le nem lehet szedni a héjat róla. Na azóta se próbálkoztam.

Legutóbb viszont igazi magyar gesztenyemasszát sikerült vennem azoktól az árusoktól, akik a disznóságokat árulják itt nálunk. Vettem is 5 csomaggal, biztos ami biztos alapon. 🙂 

Betettem a fagyasztóba és ezzel a lendülettel el is feledkeztem róla. 🙂 Most viszont megtaláltam és nagyon megörültem neki. 

Rögtön neki is láttam ennek a fincsi sütinek. Igaz, a külsejét tekintve nem egy cukrász remekmű, de igazán finom, és nincs sok munka vele. 

Én most csak porcukorral díszítettem, de kínálhatunk mellé tejszínhabot is, ártani nem fog neki. 🙂


Csokis-gesztenyés kocka

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 3 db tojás
  • 250 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g tejföl
  • 80 g vaj
  • 250 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor

A tepsi kikenéséhez:
  • 2 ek vaj
  • 3 ek zsemlemorzsa

A krémhez:
  • 250 g gesztenyemassza
  • 1 mk rumaroma
  • 2 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 600 ml tej
  • 6 ek cukor
A tetejére:
  • 2 ek porcukor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd egy robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a vajat és tovább keverjük. Beletesszük a lisztet és a sütőport, majd alaposan összekeverjük.

 

 

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk.


Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a masszát. Nálam a tepsi mérete: 28x19 cm és 7 cm magas. Előmelegített 175-180 C fokos sütőben készre sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük!

 

A tejhez adjuk a pudingport, a rumaromát és a cukrot, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Amikor langyosra hűlt a puding, hozzáadjuk a villával összetört gesztenyemasszához, majd egy robotgéppel nagyjából csomómentesre keverjük.

 

A kihűlt piskótát két felé vágjuk. A tepsibe helyezéskor a felső része kerüljön alulra.

 


A tésztára simítjuk a krémet, majd befedjük a másik piskótalappal. Azért tesszük a piskóta alsó részét felülre, hogy szép egyenletes legyen a sütink teteje. Pár órára hűtőbe tesszük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése