2015. december 31., csütörtök

Kocsonya

Őszintén szólva gyermekkoromban a víz vert a kocsonyától. Zsíros is volt, hideg is meg rezgett is. :) Röviden, nem volt a kedvencem. Aztán felnőttem, és megismertem a férjem. Az ő anyukájánál ettem életem első olyan kocsonyáját, ami ízlett. Valószínű az ízlésem is sokat változott gyerekkorom óta, de amióta anyósom kocsonyáját megkóstoltam nem csak hogy megeszem, hanem előszeretettel készítem is, férjem nagy örömére. :)

Kocsonya
Hozzávalók:
  • 4 db alsó sertés csülök
  • 2 db sertés köröm
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 ek só
  • 15 szem fekete bors

Elkészítés:

Az alaposan megmosott húsokat egy nagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket, a borsot, a sót, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.



Felforraljuk, majd egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről.


Lassú tűzön, lefedve, gyöngyözve, kb 6 órán keresztül főzzük.
Amikor megpuhult a hús, egy papírtörlő segítségével eltávolítjuk a lé tetejéről a fölösleges zsírt. A húst lefejtjük a csontról, majd tálakba adagoljuk.


A levet leszűrjük, majd elosztjuk a tálakban. Hideg helyen megvárjuk, amíg a lé bekocsonyásodik.



Friss fehér kenyérrel fogyasztjuk. :)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése