Őszintén
szólva gyermekkoromban a víz vert a kocsonyától. Zsíros is volt,
hideg is meg rezgett is. :) Röviden, nem volt a kedvencem. Aztán
felnőttem, és megismertem a férjem. Az ő anyukájánál ettem
életem első olyan kocsonyáját, ami ízlett. Valószínű az
ízlésem is sokat változott gyerekkorom óta, de amióta anyósom
kocsonyáját megkóstoltam nem csak hogy megeszem, hanem
előszeretettel készítem is, férjem nagy örömére. :)
Kocsonya |
Hozzávalók:
- 4 db alsó sertés csülök
- 2 db sertés köröm
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek só
- 15 szem fekete bors
Elkészítés:
Az
alaposan megmosott húsokat egy nagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a
fokhagyma gerezdeket, a borsot, a sót, majd felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje.
Felforraljuk,
majd egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről.
Lassú
tűzön, lefedve, gyöngyözve, kb 6 órán keresztül főzzük.
Amikor
megpuhult a hús, egy papírtörlő segítségével eltávolítjuk a
lé tetejéről a fölösleges zsírt. A húst lefejtjük a csontról,
majd tálakba adagoljuk.
A
levet leszűrjük, majd elosztjuk a tálakban. Hideg helyen
megvárjuk, amíg a lé bekocsonyásodik.
Friss
fehér kenyérrel fogyasztjuk. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése