Nagyon szeretem a
savanyú káposztás ételeket, bármikor szívesen megeszem. Annyi a gond, hogy ezt
csak én gondolom így, a család többi tagja nem 🙂. Így csak nagy ritkán tudom beiktatni az
ilyen ebédeket, és csak úgy, ha van B menü is. Most szerencsémre maradt a
tegnapi ebédből mára is, úgyhogy a család bőven el volt látva választékkal. Én
pedig káposztázhattam 🙂.
Székely káposzta |
Hozzávalók:
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olíva olaj
- 500 g csirkemell filé
- 1000 g savanyú káposzta
- 250 ml főzőtejszín
- só, bors, őrölt kömény, majoránna
- pirospaprika
- 3 babérlevél
- 1 közepes paradicsom
- 1 kisebb tv paprika
- 100 g rizs (én jázmin rizst használtam)
Elkészítés:
Az apró kockára
vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megdinszteljük az olajon. Sózzuk,
borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és majoránnával. Amikor a hagyma
megpuhult, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb 2 dl
vízzel és alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a
kockára vágott csirkemellet, a babérlevelet, a felkockázott paradicsomot és a
paprikát.
A savanyú
káposztát kicsit átmossuk, ha nagyon savanyú. Én össze is vagdostam egy kicsit,
hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak benne, mert a kislányom nem enné meg J. (Halkan jegyzem meg, hogy így sem kellett neki, sebaj :))
A káposztát is az
edénybe tesszük és hozzáadjuk a rizst. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi kb. 2
ujjnyira ellepi. Ha a főzés során úgy látjuk, hogy nagyon elfőtte a levét,
akkor feltétlen pótoljuk!
Lassú tűzön addig
főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul.
A végén
beleöntjük a főzőtejszínt és forralunk rajta egyet.
Friss, ropogós
kenyérrel nagyon finom! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése