2015. augusztus 17., hétfő

Székely káposzta

Nagyon szeretem a savanyú káposztás ételeket, bármikor szívesen megeszem. Annyi a gond, hogy ezt csak én gondolom így, a család többi tagja nem 🙂. Így csak nagy ritkán tudom beiktatni az ilyen ebédeket, és csak úgy, ha van B menü is. Most szerencsémre maradt a tegnapi ebédből mára is, úgyhogy a család bőven el volt látva választékkal. Én pedig káposztázhattam 🙂.

Székely káposzta
Hozzávalók:

  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olíva olaj
  • 500 g csirkemell filé
  • 1000 g savanyú káposzta
  • 250 ml főzőtejszín
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna
  • pirospaprika
  • 3 babérlevél
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 kisebb tv paprika
  • 100 g rizs (én jázmin rizst használtam)

Elkészítés:

Az apró kockára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megdinszteljük az olajon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és majoránnával. Amikor a hagyma megpuhult, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb 2 dl vízzel és alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, a babérlevelet, a felkockázott paradicsomot és a paprikát.
A savanyú káposztát kicsit átmossuk, ha nagyon savanyú. Én össze is vagdostam egy kicsit, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak benne, mert a kislányom nem enné meg J. (Halkan jegyzem meg, hogy így sem kellett neki, sebaj :))
A káposztát is az edénybe tesszük és hozzáadjuk a rizst. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi kb. 2 ujjnyira ellepi. Ha a főzés során úgy látjuk, hogy nagyon elfőtte a levét, akkor feltétlen pótoljuk!
Lassú tűzön addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul.
A végén beleöntjük a főzőtejszínt és forralunk rajta egyet.

Friss, ropogós kenyérrel nagyon finom! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése