Az úgy történt,
hogy volt a hűtőben egy fél kilós szeletelt sonka, ami valahogy a hűtő hátsó
részébe csúszott és teljesen megfeledkeztem róla. Amikor szembe találkoztunk
kissé eltátottam a szám, mert ilyesmi nem szokott velem előfordulni. Gyorsan
megnéztem a szavatosságát, és szerencsémre még éppen hogy benne volt az időben.
Első ijedtségemben gyorsan meg is ettem belőle 15 dekát reggelire csak úgy a’la
natúr 😁, és
elkezdtem gondolkodni, hogy vajon mit kezdjek a többivel.
Már napok óta
motoszkált a fejemben valami kelt tésztás finomság megalkotása, de valahogy nem
jött az ihlet. Nézegettem a neten is mindenféle csigákat, meg kifliket,
napraforgó kalácsot, kombe-t, de egyik sem tetszett igazán. Csigákat, kifliket
aránylag gyakran sütök, a napraforgó kalácshoz épp nem éreztem magamban elég
kreativitást, a kombe-ról meg több helyen azt olvastam, hogy a sütés végére a
közepe jóformán csak tészta marad, a töltelék a szélére vándorol. (Ehhez
igazából nem tudok hozzászólni, mert még soha nem próbáltam.)
Úgyhogy maradt a
jól bevált kelt tészta receptem, a majdnem lejárt szavatosságú sonkám, meg egy
pár dolog, amit találtam menet közben és nekifogtam az én „virágomnak” 😊.
|
Töltött virág |
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500g finom liszt
- 1 csomag instant
élesztő, vagy 25 g friss
- 1,5 ek. cukor
- 1 tk. só
- 3 dl tej
- 1 csapott tk
cukor az élesztő felfuttatásához
A töltelékhez:
- 350g gépsonka
- 120 g konzerv
csemege kukorica
- 2 kis fej lila
hagyma
- 100 g sajt
- 300 g tejföl
- 50 g vaj
- 1 tk fokhagymapor
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
- napraforgó mag
Elkészítés:
1 dl langyos
tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk,
hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet.
Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük.
Amíg a tészta
kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát, a sajtot és a lila hagymát apró
kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejfölt és a fokhagyma port, majd
alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát négy
részre osztjuk, és kör alakúra nyújtjuk. Az első tésztalapot a kiolajozott
formába helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal és elsimítjuk rajta a töltelék
1/3-át.
Így folytatjuk, amíg el
nem fogynak a tésztalapjaink és a töltelék. Én a szélén picit lenyomkodtam a
tésztalapokat, hogy kissé összeragadjanak, de szerintem e nélkül sem folyik ki
a töltelék.
A végén bevagdossuk a
tészta tetejét és még 30 percet kelesztjük.
Ezután lekenjük felvert
tojással és megszórjuk a magokkal.
175-180 fokos sütőben kb.
fél órát sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tehetünk rá egy darab alufóliát. Az
enyémre nem kellett tenni, de ez sütő függő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése