Ha van valami, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok megenni, akkor az a kovászos uborka. 🙂
Sült vagy rántott húsokhoz, pörkölthöz, fasírthoz, vagy akár zsíros kenyérhez egyszerűen mennyei. Bár nekem ezek nélkül is jöhet, én magában is elrágom a nap bármely szakában. 🙂
Ez a recept már nagyon régóta megvan, és még soha nem csalódtam benne. Próbálkozásaim elején egyetlen egyszer lett puha az uborka, de az, az én hibám volt, mert túl sokáig érleltem és nem kóstoltam közben.
Tehát kovászolásra fel! Megéri kipróbálni. 😊
Hozzávalók:
- 20 db közepes kovászolni való uborka (kb. 2,5 kg)
- 2 csokor kapor
- 1 nagy fej fokhagyma
- 250 g fehér kenyér, vagy zsömle
- 2 l meleg víz
- 60 g só
Az uborkákat nagyon
alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd kétszer hosszában bevágjuk úgy, hogy
a végeken egyben maradjon. Így jobban át tudja majd járni a sós víz, és
fogyasztáskor négy felé tudjuk választani, gusztusos szeleteket kapva.
A fokhagyma gerezdeket
megpucoljuk, a kaprot alaposan megmossuk.
Egy 3 literes befőttes
üveg aljába helyezzük az egyik csokor kaprot, majd állítva ráteszünk egy sor
uborkát. Rászórjuk a fokhagyma felét, majd jöhet a többi uborka. A végén
rátesszük a maradék fokhagymát és a másik csokor kaprot.
A meleg vízhez keverjük a
sót, és ráöntjük az uborkára. Nekem nem kellett rá 2 liter folyadék.
A végén
ráhelyezzük a kenyeret és egy kistányérral lefedjük. Én alá is szoktam tenni
egy műanyag tálat, mert kifuthat a leve.
Meleg, napos helyen érleljük.
Nagy melegben maximum 3
nap alatt elkészül. Nekem ebben a dög melegben most kerek 30 óra alatt
tökéletesen összeért. Érdemes közben kóstolgatni, mert jártam már úgy, hogy
nagyon megpuhult az uborka. Ha véletlenül kicsit elforrja a levét, mindenképpen
pótolni kell, mert a felső uborkák végei kiszáradhatnak.
Amikor elkészült, az
uborkákat műanyag edénybe tesszük, rászűrjük a levet és hűtőszekrényben
tároljuk. Én a fokhagymát is mellé tettem, mert imádom. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése