Emlékszem, hogy
gyerekkoromban az én drága nagyim sokszor készítette el ezt az ételt, bár az
övé inkább paprikás csirke volt, mint pörkölt. Én sokkal több hagymát teszek
alá, és a fűszerezésem is másabb. Ettől függetlenül mindig a mami jut róla eszembe,
mert az övé is isteni volt. Mennyei nokedlivel tálalta, amit senki más nem
tudott úgy elkészíteni, mint ő. Nem használt nokedli szaggatót, a masszát
késsel kapargatta egy vágódeszkáról a
forró vízbe. 🙂 Elég időigényes volt, de nem bánta, mert mindenki agyon dicsért
amikor ette. 🙂
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (az enyém 1200 g volt)
- 5 ek. olíva olaj
- 5 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy tv paprika
- 1 kis doboz paradicsom püré
- pirospaprika
- 1 db babérlevél
- só, bors, őrölt kömény
- majoránna
Elkészítés:
A hagymákat apró kockára
vágjuk, majd az olajon elkezdjük dinsztelni. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk
őrölt köménnyel.
Amíg puhul, feldaraboljuk
a csirkét.
A hagymát lehúzzuk a
tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Én a hagymát egy botmixer segítségével
pépesíteni szoktam, hogy még sűrűbb legyen a szaft, de ha valaki nem szeretné,
nem szükséges. Rátesszük a csirke darabokat és felengedjük annyi vízzel, hogy
ellepje. Szükség szerint még kicsit sózzuk, majd beletesszük a babérlevelet, a majoránnát,
a 4 felé vágott paradicsomot és tv paprikát. Hozzákeverjük a paradicsom pürét,
és közepes lángon készre főzzük.
Én most nokedlit és
kovászos uborkát kínáltam hozzá, de tálalhatjuk főtt tésztával, rizzsel vagy
burgonyával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése