2015. június 15., hétfő

Sült pulyka comb

Régebben heti rendszerességgel volt nálunk sült hús a menü, de valahogy leszoktunk róla. Talán azért, mert igyekszem minél többször húsmentes fogást csempészni az étrendünkbe. Mert ugye fő az egészség! 🙂 De időnként elcsábul az ember és jól esik egy zsírosabb, tartalmasabb étel.
 
Sült pulyka comb
 Hozzávalók:

  • 2 db pulyka felső comb
  • 50 g füstölt szalonna (általában bacon szalonnát szoktam használni, de most elfelejtettem venni, és azt tettem bele amit itthon találtam 🙂)
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db lila hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 kis ág rozmaring
  • só, bors, őrölt kömény, fokhagyma por
  • olíva olaj

Elkészítés:

A pulyka combokat kicsontozzuk. Én soha nem szoktam kidobni a csontokat, mindig lefagyasztom. Amikor pulyka húslevest készítek, abba szoktam beletenni, mert nagyon jó ízt ad a levesnek.
A combokat egy éles késsel szétnyitjuk úgy, hogy 2-3 cm vastag legyen a hús. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és fokhagyma porral.
A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, majd a húsra fektetjük.


A húsokat óvatosan összehajtjuk. Tehetünk bele akár sonkát, zöldbabot, gombát is. Ízesíthetjük mustárral, chilivel, keleti fűszerekkel, vagy amivel csak szeretnénk. Én sokszor elkészítettem már mézes-mustáros ízesítéssel.
Egy tepsibe beletesszük a negyedelt hagymákat, kissé megsózzuk, majd ráfektetjük a húsokat. Mellé tesszük a rozmaring ágakat és az egészet meglocsoljuk olíva olajjal. 


Öntünk mellé kb. 1 dl vizet, és lefedjük alufóliával. 190 fokos sütőben másfél órát sütjük, majd levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk a húsok tetejét.

Bármilyen köret jól illik hozzá, de friss, ropogós kenyérrel, kovászos uborkával valami mennyei. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése