Régebben heti
rendszerességgel volt nálunk sült hús a menü, de valahogy leszoktunk róla.
Talán azért, mert igyekszem minél többször húsmentes fogást csempészni az
étrendünkbe. Mert ugye fő az egészség! 🙂 De időnként elcsábul az ember és jól
esik egy zsírosabb, tartalmasabb étel.
Hozzávalók:- 2 db pulyka felső comb
- 50 g füstölt szalonna (általában bacon szalonnát szoktam használni, de most elfelejtettem venni, és azt tettem bele amit itthon találtam 🙂)
- 2 db vöröshagyma
- 2 db lila hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 kis ág rozmaring
- só, bors, őrölt kömény, fokhagyma por
- olíva olaj
Elkészítés:
A pulyka combokat
kicsontozzuk. Én soha nem szoktam kidobni a csontokat, mindig lefagyasztom.
Amikor pulyka húslevest készítek, abba szoktam beletenni, mert nagyon jó ízt ad
a levesnek.
A combokat egy éles
késsel szétnyitjuk úgy, hogy 2-3 cm vastag legyen a hús. Mindkét oldalukat
sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és fokhagyma porral.
A füstölt szalonnát
vékony szeletekre vágjuk, majd a húsra fektetjük.
A húsokat óvatosan
összehajtjuk. Tehetünk bele akár sonkát, zöldbabot, gombát is. Ízesíthetjük mustárral, chilivel, keleti fűszerekkel, vagy amivel
csak szeretnénk. Én sokszor elkészítettem már mézes-mustáros ízesítéssel.
Egy tepsibe beletesszük a
negyedelt hagymákat, kissé megsózzuk, majd ráfektetjük a húsokat. Mellé tesszük
a rozmaring ágakat és az egészet meglocsoljuk olíva olajjal.
Öntünk mellé kb.
1 dl vizet, és lefedjük alufóliával. 190
fokos sütőben másfél órát sütjük, majd levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk
a húsok tetejét.
Bármilyen köret jól illik
hozzá, de friss, ropogós kenyérrel, kovászos uborkával valami mennyei. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése