Pár hete kaptam a páromtól egy bagett sütőformát. Még nem
volt alkalmam kipróbálni, de ma a tettek mezejére léptem. A recept, a bagett
forma dobozában volt, úgyhogy még biztosan keresgélni fogok további ötletekért,
de első receptnek pont megfelelt. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor lesz
használva az én újdonsült kis sütőformám. :)
Hozzávalók:- 400 g kenyérliszt (fehér liszt is lehet)
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
- 1 csomag porélesztő
- 1 ek. méz
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olíva olaj
- 0,5 dl tej
- 3 dl víz
- 3 ek. zabkorpa
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a mézzel elkevert langyos tejben. A
kenyérlisztet átszitálva egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot
is. ( A tönköly lisztet nem szitáljuk!)
Dagasztó gépben, vagy kézzel alaposan kidolgozzuk, majd
meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. Én általában a sütőben kelesztek kb. 30
fokon.
Amikor megkelt, 3 részre osztjuk, kicsit átgyúrjuk, hengert
formázunk belőle, majd a sütőformába igazítjuk.
Éles késsel bevagdossuk a tetejét és még fél órát
kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és az aljába helyezünk egy
vízzel töltött tepsit.
A bagetteket lespricceljük egy kevés vízzel, majd 30-35
perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirul a tetejük, akkor érdemes
tenni rájuk egy darab alufóliát. Én az utolsó 10 percben már így sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése