2015. május 15., péntek

Tejszínes burgonyagombóc leves

Az utóbbi 10 évben igazi leves imádó lett belőlem. Amikor gyerek voltam a világból ki lehetett kergetni vele, de manapság nagyon gyakran készítem. Legyen az bármilyen leves, jöhet! Szerencsére a családom is szívesen fogyasztja, így mindig örömmel fogadják.
Jelen esetben egy szívmelengető  fogásra vágytam és ez lett belőle. Ez egy elég tartalmas, laktató étel, és nagyon finom.

Tejszínes burgonyagombóc leves
Hozzávalók:
  • 4 ek. olíva olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika, só, bors, őrölt kömény
  • 500 g csirkemell (vagy bármilyen más hús amit szeretünk)
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 150 g zöldborsó
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zellergumó
  • fél csokor petrezselyem
  • 3 dl főzőtejszín
  • A gombóchoz:
  • 300 g főtt burgonya
  • 100 g liszt
Elkészítés:

Az olívaolajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, és a reszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk  őrölt köménnyel és a pirospaprikával. Beletesszük a kockára vágott húst, a paprikát és a paradicsomot és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Mikor félig megpuhult a pörkölt, hozzáadjuk a zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet, majd felöntjük vízzel.

Amíg fő a levesünk, elkészítjük a gombócokat.
A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és alaposan összegyúrjuk. Falatnyi gombócokat formálunk, és amikor elkészült a levesünk, belefőzzük.
A legvégén hozzáadjuk a főzőtejszínt, és az egészet összeforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése