Ez a kedvenc kelt tészta alapreceptem. Nagymamám egyik ezer
éves receptkönyvében találtam évekkel ezelőtt. Rengeteg féle képpen lehet
variálni. Én legtöbbször ezt az alapreceptet használom, ha kelt tésztát sütök. Édes és sós töltelékkel egyaránt finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csomag porélesztő, vagy 2,5 dkg friss
- 1,5 ek. cukor
- 1 tk. só
- 3 dl tej
- 150 g pizza szósz
- 1 közepes fej fél karikára szeletelt hagyma
- 200 g gépsonka
- 150 g szeletelt sajt
- 150 g reszelt sajt
- 150 g csemege kukorica
1 dl langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az
élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott
élesztőt és 2 dl langyos tejet. Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd
meleg helyen fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, rákenjük a
pizza szószt, majd rátesszük a feltéteket.
Szorosan feltekerjük, majd 15 részre vágjuk. Ezek kb. 5-6 cm-es darabokat jelentenek.
Egy kiolajozott tepsibe állítjuk a csigákat és még fél órát
kelesztjük.
Rátesszük a reszelt sajtot, és előmelegített, 180 fokos
sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése