2015. május 15., péntek

Fonott kalács

Egyszerűen imádom a fonott kalácsot! 

Húsvét előtt kezdtem el gyártani, mert szerettem volna kitapasztalni a tökéletes receptet. Ez lett a végeredmény. 🙂 Azóta gyakran készítem, mert az egész család odavan érte. 

Én személy szerint vajjal, sonkával és sajttal szeretem. 🙂



Hozzávalók:
  • 600 g finomliszt
  • 30 g élesztő (vagy másfél csomag instant)
  • 2 tojássárgája
  • 300 ml tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 40 g vaj (olvasztott)
  • 1 ek. rum
  •  1 csipet só
  • 1 tojássárgája a tetejére
Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 2 tojássárgáját,  a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, vajat, cukrot és egy csipetnyi sót.

Jól kidolgozzuk a tésztát, ha lehet dagasztógéppel. 
Lisztezett deszkán egy öblös tállal lefedve fél óráig kelesztjük.

Mikor megkelt a tészta, 6 részre osztjuk és rudakat sodrunk belőle. Fonhatunk 2 kalácsot hármas fonással, vagy egyben hagyjuk és hatos fonást készítünk. (Ez utóbbi kicsit nehezebb, de megéri, mert nagyon szép, és ha megsült, jó nagy szeleteket lehet vágni belőle 😊).

Amikor összefontuk, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába tesszük, konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük. 
A második kelesztést én mindig sütőben végzem 30 fokon.

Mielőtt megsütjük, a tetejét lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. 
A sütés utolsó 10 percében le szoktam takarni alufóliával, nehogy megégjen a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése