Egyszerűen imádom a fonott kalácsot!
Húsvét előtt kezdtem el gyártani, mert szerettem volna kitapasztalni a tökéletes receptet. Ez lett a végeredmény. 🙂 Azóta gyakran készítem, mert az egész család odavan érte.
Én személy szerint vajjal, sonkával és sajttal szeretem. 🙂
Hozzávalók:
- 600 g finomliszt
- 30 g élesztő (vagy másfél csomag instant)
- 2 tojássárgája
- 300 ml tej
- 3 ek kristálycukor
- 40 g vaj (olvasztott)
- 1 ek. rum
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája a tetejére
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral
felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 2 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a
rumot, vajat, cukrot és egy csipetnyi sót.
Jól kidolgozzuk a tésztát, ha lehet dagasztógéppel.
Lisztezett deszkán egy öblös tállal lefedve fél óráig kelesztjük.
Mikor megkelt a tészta, 6 részre osztjuk és rudakat sodrunk
belőle. Fonhatunk 2 kalácsot hármas fonással, vagy egyben hagyjuk és hatos fonást
készítünk. (Ez utóbbi kicsit nehezebb, de megéri, mert nagyon szép, és ha
megsült, jó nagy szeleteket lehet vágni belőle 😊).
Amikor összefontuk, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába tesszük,
konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük.
A második kelesztést én
mindig sütőben végzem 30 fokon.
Mielőtt megsütjük, a tetejét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt készre
sütjük.
A sütés utolsó 10 percében le szoktam takarni alufóliával, nehogy
megégjen a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése