2015. május 15., péntek

Bolognai rizs

Nekem bármilyen étel jöhet aminek benne van a nevében, hogy bolognai. Előszeretettel készítem  minden verzióját. Legyen az tészta, rizs, hús, máj, tarhonya...
Ez a mennyiségű bolognai szósz bőven elég kétszeri felhasználásra is, nekem a fele a fagyasztóban landolt, és így is tökéletesen jóllaktunk belőle négyen (na jó, három és félen 😊)

Bolognai rizs

Hozzávalók:
  • 125g bacon szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250g darált hús
  • 400g darabolt konzerv paradicsom
  • 250g csiperke gomba
  • 3 ek. olíva olaj
  • 2 ek. barna cukor
  • 50g sűrített paradicsom
  • 100 g zeller
  • 200 g sárgarépa
  • 0,5 dl fehérbor
  • friss bazsalikom, só, bors, oregánó
  • parmezán
  • 350 g főtt rizs
Elkészítés:

A bacon szalonnát megpirítjuk az olíva olajon.

Amikor nagyjából kisült a zsírja, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a reszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kis oregánóval.

Picit lepirítjuk a hagymát is, majd beletesszük a reszelt sárgarépát és zellert.
Ráöntjük a darabolt paradicsomot, alaposan összekeverjük, majd beletesszük a darált húst és a szeletelt gombát is. 

Apróra vágunk egy nagy marék friss bazsalikomot és azt is beleszórjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és a cukrot is.

Beleöntjük a fehérbort ( Lehet több is, mint 0,5dl. Nekem azért lett ennyi, mert nem volt több itthon 😊) Közepes lángon főzzük amíg minden meg nem puhul és összeérnek az ízek.

Ízlés szerint reszelhetünk a szószba parmezánt is, én nagyon szeretem. Aki nem kedveli az ízét, az nyugodtan kihagyhatja.

Amikor elkészült a szósz, belekeverjük a főtt rizst.

Reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése