2015. május 12., kedd

Almás sütemény

Ez anyukám isteni receptje. A tésztája egyszerűen fenséges, és még több nap múlva is ugyanolyan ízletes, mint frissen (persze ha marad belőle) . A tésztát bármilyen töltelékkel készíthetjük. Nálunk volt már meggyes, diós, mákos, szilvás, barackos... stb. és mindig nagyon finom volt. Készítettem már két kinyújtott lappal, de ráccsal a tetején is mutatós. Jelen esetben nem a szépséget kell nézni! 🙂  Nem sikerült valami fényesen a fotó, mert az utolsó darabokat sikerült gyorsan lekapnom. 🙂

Almás sütemény
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 450 g liszt
  • 250 g vaj (picit olvasztva)
  • 150g kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 ml tej vagy citromlé (csak akkor kell, ha túl száraznak érezzük a tésztát, amúgy elhagyható. Nekem legtöbbször nem kell, de liszt függő.)
A töltelékhez:
  • kb. 1,5 kg alma
  • ízlés szerint cukor, fahéj
  • búzadara
Elkészítés:

A tésztához való alapanyagokból tésztát gyúrunk, 2 részre osztjuk és kinyújtjuk. 

Az egyik kinyújtott lapot vajazott, lisztezett tepsibe fektetjük, és megszórjuk búzadarával. 

Az almát megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Magas hőfokon dinszteljük egy lábasban a hozzáadott cukorral és fahéjjal. 

Mikor nagyjából kihűlt, rákanalazzuk a tésztára, majd megint megszórjuk búzadarával és befedjük a másik tésztával. 

Villával megszurkáljuk, majd 180 fokon kb. fél órát sütjük.
Ízlés szerint szórhatunk a kész süteményre porcukrot.

2 megjegyzés: