2016. november 26., szombat

Zserbó

Lassan kezdek hangulatba jönni karácsony ügyileg, úgyhogy kezd megjönni a kedvem a sütögetéshez is. 😊 Pár napja már elkezdtem nézelődni a receptjeim között, hogy milyen sütiket készítek majd el az ünnepek közeledtével és alatt. A legelső, ami eszembe jutott az a zserbó. Ezt a receptet a férjem anyukájától kaptam jó pár éve, és azóta is csak ez alapján sütöm a zserbót. Nálunk nincs karácsony enélkül a süti nélkül, úgyhogy minimum egyszer egy évben megsütöm. Az utóbbi időben viszont már húsvétra, és néhányszor „csak úgy” is megsütöttem, mert a párom imádja. Így történt ez a napokban is, és örülök, hogy le tudtam fotózni, mert pillanatok alatt eltűnt. 😊

Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 60 g cukor
  • 15 g élesztő
  • 3 ek tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez:
  • 250 g dió
  • 150 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 púpozott ek baracklekvár

A csokimázhoz:
  • 20 g kakaópor
  • 140 g cukor
  • 50 g vaj
  • 50 ml víz

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük a tejföllel, majd félre tesszük.


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal.

 

Hozzáadjuk a cukrot, a tejfölbe kevert élesztőt, a sót és a tojássárgáját. Összedolgozzuk, 30 percet kelesztjük.

 

A töltelékhez összekeverjük a darált diót a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.


A tésztát 4 részre osztjuk, majd 4 lapot nyújtunk belőle. Az első lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a cukros dió 1/3 részét. Így folytatjuk tovább amíg tartanak az alapanyagok. Én kapcsos formában szeretem sütni, mert a végén könnyebb szeletelni. Nálam a tepsi mérete:
28x19 cm és 7 cm magas.

 

 

A legfelső tészta réteget megszurkáljuk villával, majd 175-180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes ellenőrizni. Amikor kihűlt, levesszük a kapcsot a formáról és megfordítjuk a süteményt. Én ezt azért szoktam csinálni, mert így szép egyenletes lesz a süti teteje és nem folyik el rajta a csokimáz.

 



A mázhoz a cukrot, a kakaót a vízzel állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Belekeverjük a vajat, majd a megfordított sütire öntjük. Amikor megdermedt a csokimáz a tetején, felszeletelve tálaljuk. 😊

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése