2023. december 8., péntek

Diós koszorú

 Így az ünnepek közeledtével, egyre többször hallom itthon, hogy ideje lenne már elkezdeni a "próba sütést". Ezen minden évben átesünk, mert nem tudják kivárni az ünnepet. 🙂

Mivel a mai nap is fel lettem szólítva, hogy ugyan süssek már valami karácsonyit, gondoltam kipróbálok valami újat.
Egy puha, diós kelt tésztára esett a választásom, és egyáltalán nem bántam meg. Annyi  volt a gond vele, hogy pillanatok alatt elfogyott, így holnap jöhet az újabb "próba sütés". 🙂



Diós koszorú 

Videó!!!




Hozzávalók:

A tésztához:

     • 500 g liszt

     • 300 ml tej

     • 3 ek + 1 tk cukor

     • 25 g friss élesztő

     • 1 csipet só

A töltelékhez:

     • 250 g darált dió

     • 150 g cukor

     • 65 ml tej

A lekenéshez:

     • 1 tojás


Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el.
A tejet és a cukrot egy edénybe tesszük és addig hevítjük, amíg a cukor bele nem olvad a tejbe.
Ezután hozzáadjuk a darált diót és összekeverjük. Félre tesszük amíg teljesen kihűl.
A tésztához 100 ml tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és langyosra melegítjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a sót és a maradék felmelegített tejet. Hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan kidagasztjuk. Nem ragacsos, puha, rugalmas tésztát kell kapnunk.
Kelesztő tálba tesszük és meleg helyen 30 percet pihentetjük.
Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a tölteléket. A hosszabbik oldalától indulva feltekerjük és koszorút formázunk belőle. Érdemes egy hőálló tálkát a közepébe helyezni, hogy ne deformálódjon el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és körbe bevagdossuk, 4-5 cm-es távolságot hagyva a vágások között. A tetejét lekenjük felvert tojással.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral díszíthetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése