2023. december 10., vasárnap

Zserbó

Pár napja már elkezdtem nézelődni a receptjeim között, hogy milyen sütiket készítek majd el az ünnepek alatt. A legelső, ami eszembe jutott az a Zserbó. 

Ezt a receptet a férjem anyukájától kaptam jó pár éve, és azóta is csak ez alapján sütöm. 

Nálunk nincs karácsony enélkül a süti nélkül, mert a párom imádja. S mivel szerinte itt a próba sütések ideje, így ezt is megsütöttem a kedvéért. 😊



Zserbó 

Videó!!!


Hozzávalók:

A tésztához:

     • 500 g liszt
     • 250 g vaj
     • 60 g cukor
     • 15 g élesztő
     • 3 ek tejföl
     • 2 tojássárgája
     • 1 csipet só

A töltelékhez:

     • 250 g dió
     • 150 g cukor
     • 1 cs vaníliás cukor
     • 6 púpozott ek baracklekvár

A csokimázhoz:

     • 20 g kakaópor
     • 140 g cukor
     • 50 g vaj
     • 4-5 ek víz

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük a tejföllel, majd félre tesszük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk a cukrot, a tejfölbe kevert élesztőt, a sót és a tojássárgáját. 
Összedolgozzuk, 30 percet kelesztjük.
A töltelékhez összekeverjük a darált diót a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd 4 lapot nyújtunk belőle. 
Az első lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a cukros dió 1/3 részét. 
Így folytatjuk tovább amíg tartanak az alapanyagok. 
Én kapcsos formában szeretem sütni, mert a végén könnyebb szeletelni. 
Nálam a tepsi mérete: 28x19 cm és 7 cm magas.
A legfelső tészta réteget megszurkáljuk villával, majd 180 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük. 
A sütés ideje sütőfüggő, érdemes ellenőrizni. 
Amikor kihűlt, levesszük a kapcsot a formáról és megfordítjuk a süteményt. Én ezt azért szoktam csinálni, mert így szép egyenletes lesz a süti teteje és nem folyik el rajta a csokimáz.

A mázhoz a cukrot, a kakaót a vízzel állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Belekeverjük a vajat, majd a megfordított sütire öntjük. Amikor megdermedt a csokimáz a tetején, felszeletelve tálaljuk. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése