Lassan kezdek hangulatba jönni karácsony ügyileg, úgyhogy kezd megjönni a kedvem a sütögetéshez is. 😊
Pár napja már elkezdtem nézelődni a receptjeim között, hogy milyen sütiket készítek majd el az ünnepek közeledtével és alatt. A legelső, ami eszembe jutott az a zserbó. Ezt a receptet a férjem anyukájától kaptam jó pár éve, és azóta is csak ez alapján sütöm a zserbót.
Nálunk nincs karácsony enélkül a süti nélkül, úgyhogy minimum egyszer egy évben megsütöm. Az utóbbi időben viszont már húsvétra, és néhányszor „csak úgy” is megsütöttem, mert a párom imádja. Így történt ez a napokban is, és örülök, hogy le tudtam fotózni, mert pillanatok alatt eltűnt. 😊
![]() |
Zserbó |
Hozzávalók:
A
tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 60 g cukor
- 15 g élesztő
- 3 ek tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
A
töltelékhez:
- 250 g dió
- 150 g cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 púpozott ek baracklekvár
A
csokimázhoz:
- 20 g kakaópor
- 140 g cukor
- 50 g vaj
- 50 ml víz
Elkészítés:
Az
élesztőt elkeverjük a tejföllel, majd félre tesszük.
A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk
a cukrot, a tejfölbe kevert élesztőt, a sót és a tojássárgáját.
Összedolgozzuk, 30 percet kelesztjük.
A
töltelékhez összekeverjük a darált diót a kristálycukorral és
a vaníliás cukorral.
A
tésztát 4 részre osztjuk, majd 4 lapot nyújtunk belőle.
Az első
lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a
cukros dió 1/3 részét.
Így folytatjuk tovább amíg tartanak az
alapanyagok.
Én kapcsos formában szeretem sütni, mert a végén
könnyebb szeletelni.
Nálam a tepsi mérete: 28x19
cm és 7 cm magas.
A legfelső tészta réteget megszurkáljuk villával, majd 175-180 C
fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
A sütés ideje
sütőfüggő, érdemes ellenőrizni.
Amikor kihűlt, levesszük a
kapcsot a formáról és megfordítjuk a süteményt. Én ezt azért
szoktam csinálni, mert így szép egyenletes lesz a süti teteje és
nem folyik el rajta a csokimáz.
A
mázhoz a cukrot, a kakaót a vízzel állandó kevergetés mellett
sűrűre főzzük. Belekeverjük a vajat, majd a megfordított sütire
öntjük. Amikor megdermedt a csokimáz a tetején, felszeletelve
tálaljuk. 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése