A Karácsony elengedhetetlen része a Bejgli sütés.
Általában mindenkinek megvan a jól bevált receptje, amit talán még a nagymamától lesett el.
Tudom, hogy olyanok is vannak, akik tartanak ennek a sütinek az elkészítésétől, mert félnek, hogy nehéz megcsinálni, hogy kireped, szétfolyik, stb...
A jó hír az, hogy ettől kár tartani. Nagyon egyszerű az elkészítése, és ha egy Bejgli ki akar repedni, akkor úgyis kireped. 🤷🏼♀️ Ez bármikor előfordulhat, de szerintem ezen kár aggódni. Úgyis az íze a lényeg, és ha fel van szeletelve, a repedés általában már nem is látszik. 🙂
Szóval, gyakorló, aggódó, vagy kezdő háziasszonyok Bejgli sütésre fel!
Mindjárt Karácsony! 😊🎄
Diós és mákos Bejgli VIDEÓ!!! |
Hozzávalók:
A tésztához:
• 100 ml langyos tej
• 30 g friss élesztő
• 1 tk cukor
• 500 g liszt
• 40 g porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 100 g vaj
• 100 g zsír
• 2 tojássárgája
A diós töltelékhez:
• 150 g darált dió
• 80 g cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 40 ml tej
• 1 tk rumaroma
A mákos töltelékhez:
• 150 g darált mák
• 80 g cukor
• 40 ml tej
A lekenéshez:
• 1 tojássárgája
• 1 tojásfehérje
Elkészítés:
Először a töltelékeket készítjük elő.
A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük amíg beleolvad. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a darált mákot, majd az egészet alaposan összekeverjük.
A diós töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd addig keverjük amíg a cukrok beleolvadnak a tejbe. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a darált diót és a rumaromát, majd alaposan összekeverjük.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a cukrozott, langyos tejben. Egy keverőtálba tesszük a többi szoba hőmérsékletű hozzávalót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk.
A tésztát 2 részre osztjuk, majd egyesével kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta felső részén kihagyunk kb. 2-3 cm-t. Így nem jön majd ki a töltelék a feltekerésnél. A két oldalát kissé behajtjuk, óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A bejgliket lekenjük tojássárgával, majd kb. 30 percre betesszük a hűtőbe.
Ezután lekenjük tojásfehérjével is, majd újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
Egy fa pálcával megszurkáljuk a süti tetejét. A lyukakon fog távozni a sütés közben keletkezett gőz, így (remélhetőleg 🙃) nem fog kirepedni a sütemény.
Előmelegített 180 °C-os, hőlégkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes közben ellenőrizni.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni és szeleteljük.
A tésztához:
• 100 ml langyos tej
• 30 g friss élesztő
• 1 tk cukor
• 500 g liszt
• 40 g porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 100 g vaj
• 100 g zsír
• 2 tojássárgája
A diós töltelékhez:
• 150 g darált dió
• 80 g cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 40 ml tej
• 1 tk rumaroma
A mákos töltelékhez:
• 150 g darált mák
• 80 g cukor
• 40 ml tej
A lekenéshez:
• 1 tojássárgája
• 1 tojásfehérje
Elkészítés:
Először a töltelékeket készítjük elő.
A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük amíg beleolvad. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a darált mákot, majd az egészet alaposan összekeverjük.
A diós töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd addig keverjük amíg a cukrok beleolvadnak a tejbe. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a darált diót és a rumaromát, majd alaposan összekeverjük.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a cukrozott, langyos tejben. Egy keverőtálba tesszük a többi szoba hőmérsékletű hozzávalót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk.
A tésztát 2 részre osztjuk, majd egyesével kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta felső részén kihagyunk kb. 2-3 cm-t. Így nem jön majd ki a töltelék a feltekerésnél. A két oldalát kissé behajtjuk, óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A bejgliket lekenjük tojássárgával, majd kb. 30 percre betesszük a hűtőbe.
Ezután lekenjük tojásfehérjével is, majd újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
Egy fa pálcával megszurkáljuk a süti tetejét. A lyukakon fog távozni a sütés közben keletkezett gőz, így (remélhetőleg 🙃) nem fog kirepedni a sütemény.
Előmelegített 180 °C-os, hőlégkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes közben ellenőrizni.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni és szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése